Home >> Образовање,Синдикат,Часопис >> ФБГ 5: Главни одбор ФБГ говори

Не спуштати ниво!

 

Радмила Биговић, професорка енглеског језика у Филолошкој гимназији у Београду, чланица Главног одбора ФБГ

Наше школство је одлично када се има у виду ниво знања које наши ђаци и студенти постижу. Доказ за то су стипендије, као и позиције које широм света заузимају наши људи са дипломом. То није случај само данас, већ је тако последњих 30 година. Никаквим новим тенденцијама тај ниво не би смео да се уруши, треба га одржавати и градити. Наравно, потребно је осавременити наставу, пратити савремене технолошке тенденције, али никако спуштати достигнути ниво.

 

Администрација убија креативност

 

Биљана Савић, професорка биологије у Првој београдској гимназији, чланица Главног одбора ФБГ

Наш просветни систем убија сваку креативност. Нема времена за било какво осмишљавање. Раније су биле практичне вежбе, направиш

неки препарат, ученици га гледају под микроскопом… Сада је то проблем. Да бих објаснила једну наставну јединицу, треба ми гомила писанија. Кад помислим шта све треба да напишем, унапред ми је доста тога. Урадићу ја све: набавићу материјал и хемикалије за неки биохемијски оглед, урадићу то са децом, али ако то треба да пишем на десет страна… Педагошка администрација убија сваку креативност!

 

Деца нам све више личе на мале Амере

 

Андреј Станојевић, професор физичког васпитања у Спортској гимназији у Београду, члан Главног одбора ФБГ

 

Поново се прича да ће на факултете бити уведено физичко васпитање. То је одлично – да следеће генерације не атрофирају. Ми смо једна од најболеснијих нација. Превенција је пре свега у кретању и физичкој активности, али да се не сведе само на фудбал који играју мушкарци у годинама. Студенти треба да науче како да вежбају сами да касније не би морали све да плаћају. Добра обука ће им бити за цео живот. И у школама физичку активност треба појачати додатним часовима, поготово у основним школама јер наша деца све више личе на мале Американце!

Top