Home >> Образовање,Упис >> Гимназијске клупе остале најпразније

  • Коментари су искључени на Гимназијске клупе остале најпразније
Гимназијске клупе остале најпразније

Почео други круг мале матуре тестом из српског језика

ДРУГИ круг мале матуре почело је у понедељак тестом из српског, односно матерњег језика, који је полагало тек 212 ученика у редовним основним школама и још 54 у школама за образовање одраслих. Они у уторак решавају задатке из математике, а потом следи комбиновани тест. Када заврше полагање моћи ће да се упишу у школе у којима је преостало слободних места.

Слободних места има чак 5.429, а ученика који ће могу да се упишу мање од 300, тако да ће многа одељења остати без ученика. Највише непопуњених одељења је у гимназијама, у којима има места за 1.233 ученика.

Гимназије нису попуниле одељења у Лазаревцу, Бору, Мајданпеку, Кладову, Неготину, Великом Градишту, Бечеју, Бачкој Паланци, Белој Цркви, Ковину, Љигу… Тако ће ученици и са нула бодова на малој матури и довољним или добрим успехом у основној школи моћи да се образују у овим школама.

Према подацима Министарства просвете, осим гимназија, у слободним местима предњаче машинске школе, а најмање их има у области здравства и социјалне заштите. Моћи ће да се упише и 308 економских техничара, места је остало за чак 124 аутомеханичара, 51 бравара и 44 бравара-заваривача, 55 ауто-електричара, осам ауто-лимара и 63 машинбравара. Електротехничке школе могу да приме 666 нових ђака, а места има и за 364 машинска техничара.

Иако су медицинске школе биле најтраженије у првом уписном кругу, у јуну, остало је 18 места у целој Србији за упис у августу. Средње школе могу да приме и 165 месара, 52 женска и 39 мушких фризера, 108 пекара и 18 посластичара.

Ученици који полажу малу матуру моћи ће да се пријаве и упишу на било које од ових слободних места, осим за одељења за таленте, уколико не испуњавају додатне услове. Места у школама за које се, осим завршног испита, полаже и пријемни, остало је и у билингвалним одељењима гимназија, у одељењима за надарене за информатику и уметничким одељењима.

Прелиминарни резултати другог круга завршног испита биће објављени 24. августа у 20 часова, а коначни четири дана касније, након чега ће ученици моћи да се упишу. Резултати су доступни у матичним основним школама, као и на сајту упис.мпн.гов.рс.

Један ђак цео округ

НАЈВИШЕ ђака данас је полагало малу матуру у Расинском округу, а најмање у Топличком и Западнобачком – по један. Највише одраслих тестирало се у Београду, њих 14, док у 16 округа одрасли „осмаци“ нису ни изашли на испит, без чега не могу да добију уверење о завршеној основној школи.

(Новости)

Top