Home >> Штрајк >> Гимназије данас у штрајку

Гимназије данас у штрајку

Велики број колега, запослених у београдским гимназијама, одазвао се позиву репрезентативних синдиката и Форума београдских гимназија на штрајк и сходно томе у готово свим гимназијама часови су данас трајали 30 минута.

Јасно увиђајући озбиљност ситуације и неопходност реаговања на одлуку државе да просветне раднике сврста у осму платну групу, професори београдских гимназија изразили су отворено негодовање. У великом броју гимназија, чланица ФБГ-а, директори су сходно ситуацији, у којој је већина колега била у штрајку, донели одлуку да звоне на 30 минута, док су осталим гимназијама професори излазили са часова раније.

Нови штрајк заказујемо за 11. септембар.

Извор: Данас

У више од 1.000 школа у Србији данас је у току штрајк упозорање, а часови трају 30 минута, саопштили представници Уније синдиката просветних радника Србије, ГСПРС „Независност“, Синдиката радника у просвети Србије и Синдиката образовања Србије.
Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је новинарима да на данашњим преговорима са министрима државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем и финансија Синишом Малим „није ништа конкретно договорено“ и да није постигнута сагласност о платним групама.

Иако су на преговоре били позвани само ГСПРС „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије јер су чланови Социјално-економског савета, Валентина Илић истакла је да су министрима изнети захтеви у име сва четири синдиката просветних радника.

„Ми смо тражили да сви са седмим степеном стручне спреме уђу у девету платну групу први разред и инсистирали смо на хитном мењању правилника о стручном усавршавању васпитача, наставника и стручних сарадника“, рекла је Валентина Илић.

Према њеним речима, на састанку је речено да је боље да просветни радници остану у осмој групи трећи разред, што је за синдикате неприхватљиво.

Што се тиче правилника, Валентина Илић је објаснила да у овом тренутку један наставник који тек улази у систем образовања са платом од 49.000 динара може тек за осам година да се стручно усвршава.

Према тим наводима она је оценила да само 25 одсто запослених у току једне године по избору разних комисија и директора може да уђе у систем напредовања.

Не одустајемо од идеје да се поједини делови правилника мењају како би се људима омогућило да равноправно стичу одређена звања, нагласила је Валентина Илић.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић оценио је да је велика разлика између осме и девет групе у коме је систем напредовања флексибилнији.

„Ако би нас оставили у осмој групи, образовање би било оштећено за 14 милијарди динара годишње“, рекао је Брајковић.

Весна Војводић Митровић из ГСПРС „Независност“ је напоменула да је комуникација са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем и са његовом администрацијом пуна „шумова“, што значи да се добро не чујемо.

Учесници су се сложили да је Шарчевић својим изјавама само подстакао да се велики број школа и просветних радника прикључи штрајку.

Представници синдиката просветних радника Србије су најавили поново једнодневни штрајк за следећи уторак 11. септембар, уколико се њихови захтеви не схвате озбиљно и уколико се ништа не промени

 

Top