Home >> Саопштења >> Форум београдских гимназија подржава најављену могућност за одлагање новог концепта матуре

  • Форум
  • Коментари су искључени на Форум београдских гимназија подржава најављену могућност за одлагање новог концепта матуре
Форум београдских гимназија подржава најављену могућност за одлагање новог концепта матуре

Форум београдских гимназија подржава најављену могућност за одлагање примене новог концепта матуре и сматра овакву одлуку неопходном.

 Од најаве увођења велике матуре Форум београдских гимназија је заузео став да у овом тренутку Србија није спремна за овако велики искорак, односно да је пре увођења новог концепта матуре исту неопходно темељно припремити кроз пилот пројекте јер би свако срљање водило у ризик од потпуног фијаска. Као главни аргумент за одлагање велике матуре истицали смо проблеме са којима се образовни систем суочавао кроз реализацију завршног испита за основне школе, што је кулминирало „цурењем тестова“ из штампарије на последњем испиту.

Осим тога, ако занемаримо чињеницу да у је у овом тренутку тешко обезбедити регуларне услове за полагање матуре у читавој земљи, самтрамо и да је потпуно нелогично уводити нови концепт матуре од школске 2020/21. године јер су средњошколци, који би те године полагали матруски испит, школу похађали по старом плану и програму, док се нови концепт матурског испита усклађује са реформисаним програмима.

У вези са горе наведеним, Форум београдских гимназија још једном апелује на надлежне у Министарству просвете, науке и технолошког развоја да одложе примену новог концепта матуре, а најаву из Министарства да ће се то вероватно и десити као потврду свега што смо до данас говорили.

Top