Home >> Упис >> Филолошка гимназија преполовила квоте за руска и француска одељења

  • Форум
  • Коментари су искључени на Филолошка гимназија преполовила квоте за руска и француска одељења
Филолошка гимназија преполовила квоте за руска и француска одељења

У Филолошкој гимназији у Београду биће уписано мање ученика у француско и руско одељење, пошто је квота преполовљена, са 24 на 12 ученика, али је планиран упис још једног одељења за енглески.

Директор Филолошке гимназије Душко Бабић потврдио је за Данас да је приметно мање интересовање за поменута два језика.

– Ова промена се неће одразити на сигурност уписа, али то није добро за професоре француског и руског. Такође, то дугорочно гледано није добро за Филолошку гимназију јер су та два језика важна за њен идентитет. Надамо се да ће се то променити и да ћемо се временом вратити на старе квоте, јер се оне одређују сваке године – истиче Бабић.

Крушевачка гимназија остаје без специјализованог одељења за енглески језик

Пет дана пре почетка пријављивања ученика за полагање пријемног испита, запослени у Крушевачкој гимназији су сазнали да им је укинуто специјализовано филолошко одељење за енглески језик.

Директорка Гимназије Биљана Дачић каже за Данас да то одељење постоји пуних 17 година и једино је у Расинском округу. Одлуку о укидању сазнала је 6. маја када је конкурс за упис у средње школе објављен на сајту Министарства просвете, након чега се за образложење обратила министру просвете, али одговор није добила.

Као и сваке године, школа је планирала упис у филолошко одељење, што је било назначено и у плану уписа који је усвојен у децембру прошле године и који је подржала и школска управа. Директорка каже да интересовање за упис постоји и да пријемни положи већи број ученика од предвиђене квоте.

Прошле године уписано је 17, од планирана 24 ученика, што директорка објашњава чињеницом да је ђацима био тежи пријемни испит из српског језика. То је, како каже, било приметно и у другим гимназијама у Србији. Дачић истиче да не постоје законске сметње да се одобри упис у ово одељење, јер се без обзира на смањено интересовање није изашло из законског оквира за формирање одељења, а то је 15 ученика.

А управо је нешто мање интересовање за упис било разлог овакве одлуке надлежних. Тако је школи незванично објашњено. Други разлог је тешкоћа да се организује настава другог страног језика. Пошто су ученици у основној школи учили различите језике, није их било довољно да би се оформе групе од најмање 12 ђака, па је Гимназија увек тражила и добијала одобрење за формирање мањих група, од пет до осам ученика.

Међутим, на почетку ове школске године тражили су одобрење за две групе -за немачки и италијански, али га нису добили, па ће ови ученици на крају школске године морати на разредни испит. Дачић каже да је школа тај проблем превазишла тако што су деца припојена друштвено-језичком смеру и наставу другог страног језика су слушала у континуитету.

Крушевачка гимназија је током школске године организовала бесплатну припрему за пријемни испит, наставници су по суседним осмолеткама промовисали ово одељење, све уписне активности су планиране као и ранијих година, да би одлука Министарства просвете о укидању енглеског одељења стигла у „минут до 12“. Незадовољни родитељи чија деца су се целе школске године припремала за полагање пријемног сада опседају Гимназију и траже образложење. Надлежни су као решење понудили да се у Гимназији упише још једно одељење друштвено-језичког смера, али школа тврди да то за њих није боља опција.

До закључења овог издања Данаса образложење из Министарства просвете нисмо добили.

Извор: Данас

Top