Home >> Друштво >> Фестивал науке од 15. до 18. децембра на Београдском сајму

  • Коментари су искључени на Фестивал науке од 15. до 18. децембра на Београдском сајму
Фестивал науке од 15. до 18. децембра на Београдском сајму

Фестивал науке биће одржан од 15. до 18. децембра под слоганом „Чиста десетка“ на Београдском сајму,

а окупиће више од 600 научника и демонстратора који ће посетиоцима са или без научног предзнања представити бројне експерименте, радионице, предавања и научне-шоу програме, најавили су данас организатори.

У халама 3, 3а и 11 посетиоцима ће бити представљене 53 премијерне научне поставке, више од 60 научних и образованих институција из Србије, као и гостујуће трупе из Немачке, Шведске, Аустрије, Словеније, Естоније и Француске.

Програмска директорка јубиларног десетог Фестивала науке Александра Патенковић казала је да ће у хали 3 бити организоване интерактивне поставке под називом „Наука без престанка“, наводећи да су осмишљне да буду занимљиве „свим узрастима и људима различитих интересовања“.

Посетиоци фестивала у хали 3 моћи ће да сазнају како се доказује присуство биолошких трагова, откривају фалсификати, детектује дрога, шта је дендрохронологија, шта је храна будућности, која су најопаснија места за живот, као и бројне друге интересантне ствари.

Александра Патенковић, која је и истраживачица-сарадница Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, најавила је да је посебан део хале 3 – Мала зона посвећен деци, као и Експертинејџерима.

У Малој зони деца ће моћи да свирају на храни, добију струју из поврћа сазнају шта су то аутоматони, док ће у зони Експертинејџери посетиоци моћи да разоткрију сличности ока и фотоапарата, чему служи имуни систем, итд.

Она је додала да је новина фестивала зона посвећена научнику Николи Тесли – „ЕПС Тесла зона“, смештена у хали 3а у којој ће бити представљени неки од његових најпознатијих изума – трансформатор, асинхрони и синхрони мотор, магнентно поље, музика која настаје кад се плеше кроз ласерске зраке, као и распеване ПВЦ цеви.

„Оно што је наука не мора да значи да је само озбиљно и биће на занимљив начин представљено, а оно што је занимљиво пробаћемо да вам на научној основи објаснимо“, рекла је она.

Научно-фантастична бина на којој ће гостујуће трупе заједно са ученицима Прве крагујевачке гимназије перформансом објаснити како се развијала хемија кроз време биће постављена у хали 11.

Студент продекан београдског Хемијског факултета Ненад Зарић рекао је да ће на штанду „Хемија и њене чаролије“ бити организован низ демонстрација и радионица на којим ће посетиоци моћи да учествују у експериментима.

Представница Центра за науку Тања Аднађевић оценила је да је Фестивал науке сваке године „све бољи и већи“, а да ће се тај Центар ове године на фестивалу са којим дели заједнички циљ – популаризацију науке представити са поставком „Интелигенција биљака“.

„Идеја (поставке) је да савремену проблематику приближимо људима и покажемо да постоји аналогија између људских чула и чула биљака, да можете да будете веома интелигентни ако немате мозак, под условом да сте биљка“, рекла је она и додала да је жеља да посетиоце ставе у улоге биље како би другачије сагледали свет око себе.

Директорка Фестивала науке Ана Јовановић је казала да је овогодишње јубиларно издање Фестивала науке боље и веће од прошлогодишњег издања.

„Важно је колико смо свима успели да приближимо промоцију науке…Промоција науке је данас нормалан термин о којем јавност може нормално да прича“, рекла је она и додала да је у Србији има више од 30 фестивала насталих по узору на Фестивал науке.

Директор Дирекције за екстерне комуникације компаније НИС Стефан Деспотовић рекао је да ће НИС на свом штанду „Еволуција енергије“ у хали 3 представити „обновљиве изворе енергије“ и разне пројекте који повећавају ефикасност пословања те компаније.

„Фестивал науке промовише науку на један битан, квалитетан, занимљив и добра начина“, рекао је Деспотовић и додао да НИС већ шест година подржава ту манифестацију.

Фестивалске карте по цени од 450 динара могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације карте ће моћи да се купе и на Београдском сајму.

(Новости)

Top