Home >> Синдикат >> ФБГ: Закон о запосленима у јавним слуžжбама има недостатке

  • Коментари су искључени на ФБГ: Закон о запосленима у јавним слуžжбама има недостатке
ФБГ: Закон о запосленима у јавним слуžжбама има недостатке

У јавним службама створило би се интерно тржиште рада и дискриминација запослених

Форум београдских гимназија (ФБГ) саопштио је данас да најављени Закон о запосленима у јавним службама има одређене недостатке и позвао просветне синдикате да осмисле заједничку тактику како тај закон не би био усвојен.

ФБГ наводи да се најављеним Законом запосленима у јавним службама уводи интерно тржиште рада, које, кажу, омогућава прелазак из једне јавне установе у другу уз задржавање плате из претходне установе.

„То значи да би неко, ко би из локалне самоуправе прешао у просвету, могао да задржи већу плату, чиме се дискриминишу просветни радници који су годинама радили у просвети без могућности напредовања“, стоји у саопштењу.

Наводе и да се закон не бави платама већ платним оквирима, који неће подразумевати прерасподелу новца, већ ће они који имају више плате и даље имати више, док ће они који имају мање остати са мањим.

У саопштењу се тврди и да „синдикати више неће моћи да преговарају о цени рада, јер ће се о томе питати Социо-економски савет, чијим предлозима ће се руководити влада“, као и да посебни колективни уговори више неће имати никаквог значаја јер ће све бити регулисано предложеним Законом.

Додају и да је најављеним законом послодавцу омогућено да премешта радника с једног на друго радно место без његовог пристанка, те да није у обавези да плати увећане путне трошкове до којих евентуално дошло преласком на друго радно место.

(Блиц)

Top