Home >> Друштво,Образовање,Реформа,Слајдер,ФБГ акције >> ФБГ: Укинути Вукову диплому
ФБГ: Укинути Вукову диплому

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ

И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РС

Министар др Томислав Јовановић

Поштовани,

Форум београдских гимназија (ФБГ) је синдикат који се бави условима рада наставника, али у једнакој мери и квалитетом образовања. Много пута је јавно реаговао када је наше образовање било пред важним одлукама. У последње време, јавна и стручна иступања ФБГ-а допринела су одлагању лоше осмишљене реформе средњег образовања и реформе гимназија.

Последња велика афера око „мале матуре“ открила је низ слабости нашег образовног система. ФБГ је, одмах по „проваљивању“ тестова, јавно захтевао од тадашњег министра просвете да ОДМАХ поништи оба испита и да их понови. На жалост, то се није десило, али се десило да се упис у средње школе врши искључиво на основу општег успеха ученика у основној школи, што је довело до још горих последица.

Једна од лоших последица уписа у средње школе су и непланирано повећани упис и проширивање одељења у гимназијама и траженим средњим школама, а уједно и смањен упис у осталим средњим стручним школама.

Међутим, овај процес је открио и негативни утицај Вукове дипломе у нашем школском систему. Свима нам је познато да је Вукова диплома одавно изгубила на значају, да имамо хиперпродукцију „вуковаца“ и да се ученицима поклањају петице само да би били вуковци. Вукова диплома се протворила у своју супротност и као таква чини огромну штету систему вредности у оквиру нашег школског система, угрожавајући при томе и права ученика на праведно образовање. Тако је овог пута, због тога што се вршило само бодовања успеха а не и успех на матури, дошло до непланираног отварања многих одељења, само због „вуковаца“.

ФБГ је донео одлуку да у свом даљем јавном деловању и раду инсистира на УКИДАЊУ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ, па се у том смислу обраћамо и Вама.

Укидање Вукове дипломе допринело би стабилизацији система вредности у нашим основним и средњим школама, правичнијем оцењивању, бољој мотивацији свих ученика и бољем раду нас, наставника.

У искреној жељи да успете у свом новом послу, молимо Вас да уважите ову нашу иницијативу и да нас у вези овог дописа позовете на разговор.

 

Миодраг Сокић, председник ФБГ

2013-09-16

15Comments

 1. гром каже:

  Укинути и ослободити мука и ђаке и родитеље и наставнике!

 2. Marija каже:

  Ukinuti Vukovu diplomu i ukinuti klasifikacijie odličan,vrlodobar, dobar… uspeh. Na taj način bi se ukinulo i popravljanje jedne ocene za uspeh. Za upis na fakultet se i onako gleda samo prosek

 3. Љиљана каже:

  Нисам за укидање Вукове дипломе, али сам за подизање критеријума.
  Јасно дефинисани стандарди,Правилник о оцењивању требало би да су нам од помоћи, уколико их се придржавамо.Захтеви за напредни ниво нису ни мало једноставни. На све ово заборављамо на крају године, кад не само да се подлеже притиску ученика, колега и родитеља већ и сами наставници „просто нуде оцене“.Често сам имала утисак да су школе социјалне установе са лошим социјалним програмом, оцена је ту да се њоме надокнади недостатак родитеља, проблеми у породици реше, лакше упише школа и ….
  Ако родитељи нису информисани онда је ту школа да нагласи ученицима да „ГИМНАЗИЈА“ никад није била нити ће бити школа која даје струку већ је само добра основа за даље студије.

 4. Profeor каже:

  U potpunosti podrzavam ovaj zahtev. Naime, radim u dve skole, u osnovnoj i u gimnaziji i svedok sam na kraju svake skolske godine i u jednoj i u drugoj skoli da se na sednici Odeljenjskog veca uvek popravljaju ocene najcesce sa cetvorke na peticu da bi dete bilo vukovac. Tragicno je kada dete ima tri zakljucene cetvorke, a onda krene direktor ili staresina tog deteta u pohod, odnosno kod profesora kod kojih dete ima zakljucenu cetvorku da vrsi pritisak. Neko uvek popusti na kraju.Zato mislim da bi trebalo da ukinu ovu besmislenu diplomu, jer je vise nanela stete nego koristi. Jednostavno je nemoguce da detetu leze bas svi predmeti podjednako.

 5. Синдикати каже:

  Колико у Србији има репрезентативних унија послодаваца?


  СИНДИКАТИ ПРОСВЕТЕ

  Синдикат радника у просвети Србије
  Синдикат образовања Београда
  Форум средњих стручних школа Београда
  Форум београдских основних школа
  Синдикат просветних радника Војводине
  ГСПРС „Независност“
  Синдикат образовања Србије
  Унија синдиката просветних радника Србије
  Независни синдикат просветних радника Војводине

  • Dekart каже:

   Sramotna profesorska plata je bukvalno pala ispod republickog proseka, a generalna prosecna plata u obrazovanju je davno ispod proseka. Kada cujem najave da ce dogodine plate u drzavnom sektoru biti povecane ukupno 1.5 posto, pitam se, da li smo mi normalni, ludi i koja je granica naseg mazohizma, strpljenja i apatije.

  • просветар каже:

   СИНДИКАТИ ПРОСВЕТЕ

   Синдикат радника у просвети Србије чине:
   1. Синдикат образовања Београда
   2. Форум средњих стручних школа Београда
   3. Синдикат просветних радника Војводине
   4. Независни синдикат просветних радника Војводине

   Остали репрезентативни синдикати:
   ГСПРС “Независност”
   Синдикат образовања Србије
   Унија синдиката просветних радника Србије

 6. Ћирилица1 каже:

  Можда уместо укидања треба додати још једну „равноправну“ диплому?

  Треба увести и Гајеву диплому,
  па да се носиоци дипломе зову Гајевци или Гејевци,
  ко како воли, пошто је и Министарство просвете увело „равноправну“ латиницу у документа ученика?

 7. Milica каже:

  Ma izbaciti ocene, uvesti procente usvojenog znanja i ocenjivanje iskljucivo preko testova. Sve crno na belo. Obasniti svima cemu sluze inicijalni testovi …da li nastavnici imaju pravo da ih ocenjuju!!! Ko kontrolise nastavnike, ucitelje? Ko ih nagradjuje za dobar rad, a ko i kako kaznjava. Prodjite po skolama i pitajte koliko dece ima privatne profesore iz kojih predmeta i bice vam jasno ko lose radi u skoli! Ko ne ume da predaje svoj predmet. Naucite decu da koriste informacije a ne da memorisu koliko se uglja proizvodilo gde….Ima nacina da nam deca budu genijalci i da vole skolu, a ne da vam los kadar stvara nov los kadar. Deca treba da se raduju znanju a ne da beze od njega. Ako niste u stanju da bilo sta promenite sklonite se ….aku su vam male plate idite radite tamo gde su vece. Pustite mlade orne i ambiciozne da rade i stvore srecne generacije skolovanih vrednih mladih ljudi!

  • Vladan Božović каже:

   Koliko sam razumeo, oni loši i neposobno da idu tamo gde su veće plate a mladi orni i ambiciozni da dodju ovde gde su male plate…..pre će biti obrnuto….oni loši i nesposobni se jedino mogu udomiti u prosveti gde su male plate, a sposobni i ambiciozni će je zaobići u širokom luku. Problem svih problema i jesu male plate u prosveti i dok god su male neće biti ni kvaliteta.
   Nekada sam mislio da da je poslovica „Ne mogu oni mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim“ negativna i rušilačka, ali sam vremenom shvatio da je izrazito pozitivna i stvaralačka. Koristeći nju policajci, sudije i lekari su dobili enormno veće plate, a mi prosvetari, da ne kažem prosvetitelji, šta čekamo….

 8. Студент каже:

  Не могу се сложити са укидањем Вукове дипломе јер је то практично рушење традиције. Уместо укидања, треба пооштрити критеријум. Рецимо, поред просека 5.0, ученик мора имати бар једно од прва три освојена места на неком такмичењу на градском или државном нивоу, као и учествовање на макар једном конкурсу и учествовање у неком школском пројекту или нека друга награда.
  Вукова диплома је, у неку руку, мотивација за ученике. И зашто уопште покушавате да искалите своје незадовољство на ученицима? Неправедно оцењивање није њихова кривица, већ кривица наставника и професора. Не треба почињати од деце, већ од оних који их васпитавају и уче.
  Да се подсетимо: Нису деца украла пријемни, већ одрасли. Деца су само искористила шансу која им је пружена, јер их одрасли (а исто толико и медији) уче да тако треба.
  Волела бих да деца и ученици престану да испаштају због туђих грешака.
  А што се тиче проблема „гимназија или стручна школа“, почнимо од тога одакле уопште толика заинтересованост деце да упишу гимназију. Ја се, рецимо, највише кајем што сам исту уписала јер сам схватила да после гимназије не могу ништа, сем да завршим факултет. Питање је: да ли су и данашње генерације свесне тога?

 9. Ћирилица1 каже:

  Свим Вуковцима који српски језик записују латиницом
  одузети Вукову диплому!

 10. Bole каже:

  Slazem se sa Draganom. Zakon se krsi svesno po mnogim clanovima sve na ustrb ustede novca.

  Takodje treba uvesti ocene od 0 ili 1 pa do 10 jer jedino tako moze da se ucenik oceni precizno.

  Uvesti elektrosnke dvenike u obliku tableta (kao sto je uradjeno u Hrvatskoj) a papirne izbaciti skroz iz upotrebe! Na taj nacin ce nastavno osoblje imati uvid samo u predmete koje predaje a ne i u ocene ostalih kolega sto ce direktno smanjiti broj vukovaca.

 11. Драган каже:

  Лако стицање Вукове дипломе је једна од последица деформације образовног система, а има их још. Потребно је осмислити начин да се упореди знање на нивоу државе и придржавати се прописа. Ево код мене у гимназији у првом разреду по 33 ученика у одељењу, а нови закон прописује највише 30.

Top