Home >> Друштво,Култура,Ћирилица >> ФБГ: Свети Ћирило и Методије
ФБГ: Свети Ћирило и Методије

Форум београдских гимназија прославио своју славу

 

Форум београдских гимназија први пут је прославио своју славу Свети Ћирило и Методије. Домаћин је била Дванаеста београдска гимназија. Поред чланова колектива и директора школе, присутне су биле и колеге из осталих гимназија.

 

 

 

Слике са прославе можете погледати у ФБГ ФОТО:

 

 

Петак, 24. мaj 2013.

 

Положени венци на споменик Ћирилу и Методију

 

Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града Београда, положио је  данас, поводом Дана словенске писмености, венац на споменик Ћирилу и Методију у парку код Вуковог споменика. Венце су положили и представници амбасада Русије, Бугарске, Украјине, Белорусије и Македоније, као и представници многобројних удружења словенске писмености.

– Данашњи дан Српска православна црква слави као славу светих Ћирила и Методија, али у другим словенским земљама данашњи дан се обележава и као Дан свесловенске писмености, јер је то дан сећања на ове просветитеље и словенске апостоле који су ширили хришћанство у словенским земљама. Они су створили и прилагодили ново писмо, глагољицу, из које је настала ћирилица, писмо прилагођено словенском језику. Тиме је омогућено да Библија и друге књиге буду преведене на словенски језик, чиме су нас, Словене, који смо као народ различити и живимо у различитим земљама, објединили у довољно сличном језику да се можемо разумети и без преводиоца – рекао је Алимпић.

Црквени обред, благодарни молебан, служили су заједнички отац Василије Тарасјев, старешина Храма подворја московске патријаршије у Београду, отац Радивоје Панић, старешина Храма светог Саве, и директор Патријаршијског управног одбора прота Стојадин Павловић.

2Comments

  1. гром каже:

    Алкохол није! ал’ ракија није алкохол!
    Батали мо се глупости и енергију усмеримо на сврсисходније ствари! А зна се!

  2. jana каже:

    zar je alkohol ponovo dozvoljen u skolama?

Top