Home >> Синдикат >> ФБГ поднео 60 тужби против директора школа

  • Форум
  • Коментари су искључени на ФБГ поднео 60 тужби против директора школа
ФБГ поднео 60 тужби против директора школа

Зашто министар просвете сада ћути о закинутим накнадама за годишњи одмор просветним радницима?

Директори отворено подржавају незаконити рад Министарства просвете

Форум београдских гимназија подсећа јавност да је прошло више од месец дана од како је министар просвете г. Младен Шарчевић најавио састанак са премијерком Аном Брнабић поводом закинутих накнада за коришћење годишњег одмора за 2014. годину. Од те најаве до данас од надлежног министарства, као ни од премијерке нисмо добили одговор да ли ће држава вратити просветним радницима оно што им по закону припада, а што им је противзаконито одузето.

Чланови Форума су са великом дозом стрпљења чекали на одговор из Немањине, а када га до последњег дана пред застаревање рока за утужење није било, поднете су тужбе надлежном суду.

Како су ових дана тужбе почеле да стижу школама, директори су у најмању руку почели да се осећају нелагодно, вероватно зато што се осећају одговорним јер нису довољно дисциплиновали своје запослене да ћуте и када им се одузима оно што им законом припада, а с обзиром да се ближи дан усвајања новог Закона о основама система образовања и васпитања, када ће министар једним мигом моћи да смењује и поставља директоре, напетост добија драматичан ток.

Како нас обавештавају чланови Форума, по школама се врши страховити притисак  на наставнике који су поднели тужбе да од истих одустану.

Форум београдских гимназија очекује од министра да обузда нервозне директоре и  упозна их са основним уставним начелима да свако ко се сматра оштећеним има право на судску заштиту, што је и сам нагласио у изјави датој медијима 16. августа 2017. године. У супротном, ФБГ ће бити приморан да реагује на мобинг који се врши над његовим члановима и да против одређеног броја директора поднесе кривичне пријаве због угрожавања основних људских права.

Такође, Форум очекује од министра просвете да нас у најкраћем року упозна са исходом састанка са премијерком, јер ћемо у супротом остати у убеђењу да је министрова изјава, дата само пар дана пред истек рока за утужење, представљала само покушај да убеди просветне раднике да одустану од тужби.

(Инфо ФБГ)

Top