Home >> Синдикат >> ФБГ опомиње: Распоређивање вишкова по вези?

  • Форум
  • Коментари су искључени на ФБГ опомиње: Распоређивање вишкова по вези?
ФБГ опомиње: Распоређивање вишкова по вези?

ФБГ опомиње: ШУ Београд изиграва ПКУ и ЗОСОВ!

Основане сумње да се у београдским школама распоређивање вишкова врши без икакве контроле!

Распоређивање технолошких вишкова у Школској управи Београд „запело“ је баш кад не треба – на почетку школске године.

После јединог састанка београдске Радне подгрупе за распоређивање вишкова (који је одржан 9. септембра), не зна се шта се догађа са технолошким вишковима на територији града Београда, где ради преко 23 000 наставника и има највише њих са непуном нормом.

На том састанку је незаконито одобрено пресељење два радника (из Аранђеловца и из Бујановца) у Београд, без икакве ваљане документације.

 Очигледно је да су то била пресељења „по вези“, будући да се овакви случајеви не решавају на почетку школске године јер немају приоритет. Наиме, пресељења у Београд су дозвољена тек ако у Београду нема потражње за тим местима и ако су у питању специјални разлози за које је потребна валидна документација.

После 9. септембра Радна подгрупа за Београд није више сазивана, а многи директори имају прилику да примају вишкове по разним „критеријумима“ којима се изиграва Посебан колективни уговор (ПКУ) и Закон о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ).

И, док је прошле јесени распоређивање текло колико-толико у складу са ПКУ-ом и ЗОСОВ-ом, постоје основане сумње да се ове године састанци Радне подгрупе не одржавају како би се појединим радницима који „имају везу“ прошириле норме, а синдикатима ускратила могућност контроле.

Са овим проблемима је од стране синдиката упознат и   Милош Благојевић, саветник министра просвете и председник Централне радне групе на нивоу свих школских управа, а он је о свему обавестио чланове Централне групе. Али, на томе је и остало.

(ФБГ)

Top