Home >> Друштво,Образовање,Часопис >> ФБГ 7: Штрајк понижених професора

27. новембар 2014:

 

Штрајк понижених професора

 

Математичка гимназија из Београда ушла је у штрајк. Скраћене часове држаћемо до краја недеље када ћемо донети одлуку о даљим смерницама свог деловања.

Као професори ове школе од интегритета, са доказаним успесима у раду како у нашој земљи тако и у иностранству, сматрамо да имамо право и дужност да међу првима дигнемо глас против овакве деградације и понижавања наставничке професије, уништавања образовног система и ерозије наших духовних темеља у целини.

 

Оздрављење друштва је могуће пре свега у сфери знања

 

Ношени идејом да је оздрављење друштва могуће, пре свега променама у сфери знања, културе и вредносних приоритета, апелујемо на све људе просветитељске оријентације, самосвесне појединце и удружења да нам се придруже.

 

Протест умног човека

 

Наши захтеви смерају на могуће исходе ових рестриктивних мера, на њихове крајње консеквенце које могу да определе лик будућег доба. Ово је протест умног човека одговорног пред судом долазећих генерација. Дакле, не ради се о инструменталним захтевима и ускогрудости, него о борби за уважавање сваког грађанина Србије, за достојанствен живот у правно уређеној, морално одговорној и успешној држави.

 

За боље сутра

 

Наша лична и професионална енергија усмерена је на стваралаштво, сарадњу и савезништво. Тај животни стил преферира универзално насупрот партикуларном (аксиологија), афирмативно насупрот негативном (логика) и стимулативно насупрот рестриктивном (економија). Наше обзире изоштравају интереси ученика, права човека и грађанина, слободе друштва. Од громора овог гласа нека се прошире хоризонти укупних друштвених настојања за боље сутра.

 

Синдикална организација Математичке гимназије у Београду

27. новембар 2014.

Top