Home >> Друштво,Интервју,Часопис >> ФБГ 6: Милош Биковић

ФБГ 6: Милош Биковић

Познате личности за ФБГ говоре о томе шта би им били први потези на месту министра просвете, затим о својим омиљеним професорима, као и онима који им нису остали баш у лепом сећању.

1, Шта бисте прво урадили као министар просвете?

2. Ко је био ваш Коста Вујић?

3. Ко вам је био контра-Коста?

 

1. Немам довољно искуства да то постанем, али бих предложио да се промени филозофија образовања и знања. Веома је важно променити смисао школства, од оног „да ученик зна“, до тога да „ученик буде“. Знање је као оружје које стављамо у руке деци, не размишљајући о томе како ће га они употребити. Информација по себи нема никакав предзнак. Уколико професори понуде прави смисао знања и објасне сврсисходност науке, ђацима ће бити пријатније да уче.

2. Издвојио бих Љубицу Копривицу, професорку српског језика из гимназије, која нам је усадила љубав према књижевности. Мој ментор на факултету био је и још је Драган Петровић, човек коме сам много захвалан и од кога сам много тога научио. Неша Ненадовић из школе глуме научио нас је како да се дистанцирамо и од успеха и од неуспеха, што је од огромног значаја, посебно када имате 12–13 година.

3. Ако код неког професора сви или већина ђака имају лоше оцене, то значи да са њим нешто није у реду. То не треба игнорисати. Остали наставници би требало да утичу на своје колеге, да им помогну да реше проблеме или да чак и оштрије реагују на неке појединце јер сносе одговорност за све будуће генерације ученика.

Top