Home >> Друштво,Интервју,Образовање,Часопис >> ФБГ 6: Чедомир Антић
ФБГ 6: Чедомир Антић

Познате личности за ФБГ говоре о томе шта би им били први потези на месту министра културе, затим о својим омиљеним професорима, као и онима који им нису остали баш у лепом сећању.

 

1, Шта бисте прво урадили као министар просвете?

2. Ко је био ваш Коста Вујић?

3. Ко вам је био контра-Коста?

 

1. Једну трећину државног школства бих приватизовао. Увео бих законску регулативу и прописе о приватном школству (посебно о универзитетима) који искључују тајкунизацију коју су донели социјалистички и демократски „приватници“. Увео бих средишњи тест знања ученика свих разреда по чијим би резултатима у основи били рангирани и у извесној мери награђивани наставници и професори. Плате наставника и професора постепено би биле доведене у однос према просечној плати у каквом су биле пре Другог светског рата, али би до тада просветом могли да се баве само они који за то добију посебну лиценцу.

2. Ретки су професори слични Кости Вујићу. Можда и зато што је он макар делом књижевни лик. У време мојих гимназијских дана, свакако се по сличним квалитетима издвајао чувени Зоза, професор филозофије и логике у Шестој београдској гимназији. Изузетна је била професорка истог предмета, ренесансно талентована Вера Јанићијевић. По доброти је упамћен и професор физике Милош Недељковић. Похађао сам ОШ „Марија Бурсаћ“ на Звездари, где је такав углед пратио наставника хемије Милутина Чумића.

3. Нажалост, било је много више таквих. Мислим да то није била само ствар карактера или патологије појединаца, већ и одраз система који су успоставили Стаљинови научници, који се распадао крајем осамдесетих и почетком деведесетих година.

Top