Home >> Друштво,Интервју,Часопис >> ФБГ 6: Бојана Лекић

ФБГ 6: Бојана Лекић

Познате личности за ФБГ говоре о томе шта би им били први потези на месту министра просвете, затим о својим омиљеним професорима, као и онима који им нису остали баш у лепом сећању.

 

1, Шта бисте прво урадили као министар просвете?

2. Ко је био ваш Коста Вујић?

3. Ко вам је био контра-Коста?

 

1. Ситуација у нашем образовном систему таква је да не бих знала шта ћу пре. Иначе сам професор и дете два професора. Ја сам се малтене родила на седници, а читавог живота сам пратила и системска дешавања у овој области. Данас је ситуација баш лоша, а немам утисак да ће скоро бити боље. Наше школе су у катастрофалном стању, у многима нема ни тоалета. Не постоје јасни критеријуми за приватно школство, па имамо девалвацију и знања и диплома. То ми је страшно. Наша деца су функционално неписмена, затрпана гомилом података, уче напамет и без разумевања.

2. Имала сам среће да током школовања имам доста професора које и дан-данас памтим као предивне људе, а који су ме осим градива, учили и позитивним вредностима и људским врлинама. Моја учитељица Радмила Ђукић је, заправо, била наставница, па нам је постала разредна и кад смо кренули у пети разред, што је створило ретку ситуацију да вас иста особа води кроз свих осам година. И данас имам утисак да ми је она заправо рођака.

Наставник Спас Харизанов је, подједнако као и гени мог тате, заслужан за то што обожавам физику и до данас нисам заборавила ништа од оног што ме је научио. И данас, кад хоћу да кажем да онај ко те нешто учи мора то да чини тако да ти разумеш о чему је реч, ја кажем: „Што би рекао Хари: ’Сило, сило, зашто си ти сила, а ниси Жика?’“ А кад смо са њим ишли у Народно позориште на балетске преставе и оперу (о, да, тада се то радило!), он је говорио: „Само се ви налазите код коња, ја ћу вас чекати код књаза.”

3. Нисам волела професоре који су своје незнање или неспособност да нам пренесу знање сакривали маском недодирљивих и строгоћом. Никад их се нисам бојала, баш као што их нисам ни поштовала. Не постоји последица због које ћу поштовати лажне ауторитете, зато и имам однос какав имам према већини политичара. Моја мама се због тога читавог живота због мене секира. Али ме зато воли и као човека, а не само као ћерку.

Top