Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Факултети ће сами скупљати „папире“!
Факултети ће сами скупљати „папире“!

 

Закон предвиђа биометријску личну карту као доказ

 

За просветне установе важе правила као и за општине. Министарство: Не смеју више да траже податке из личне карте

 

ВИШЕ од 30.000 бруцоша који су факултете уписали у јунском року непотребно је чекало ред на шалтерима општина, подносило захтеве и узимало изводе из матичних књига рођених и предавало их при упису на студије. Све то је уместо њих морао да уради факултет или висока школа! Како се то не би поновило и на упису у септембру, Министарство просвете, науке и технолошког развоја послало је допис свим факултетима да не смеју од кандидата да траже податке који су већ садржани у личној карти.

Исти допис упућен је на адресе свих вртића, школа и студентских центара. Али како је цела просвета званично на распусту, бар до половине августа дописе неће имати ко да прими. Нико од челних људи факултета и школа с којима смо разговарали још није ни чуо за нова правила приликом уписа.

– Допис још нисмо добили, али претпостављам да ће то бити огроман посао за факултете који су већ презагушени административним обавезама – каже проф. др Иванка Поповић, проректорка за науку Универзитета у Београду. – То мултиплицирање административних послова посебно је лоше у условима када постоји забрана запошљавања ненаставног особља.

Она додаје да је распуст званично почео и факултети неће радити до 20. августа. Након тога, на нивоу универзитета, сигурно ће, каже, имати састанак на ову тему и донети заједнички став како ће даље да поступају.

Нова правила не важе само приликом уписа, јер више ни наставници када се запошљавају у школама, васпитачи у вртићима или родитељи када подносе захтеве за добијање места у вртићу за дете неће доносити документе који доказују податке садржане у личној карти. То су, пре свега, извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству.

– Не знам како ће то изгледати када дођу стотине студената, које треба уписати у свега два-три дана – кажу на једном београдском факултету. – Имамо мали број запослених у студентској служби и бојим се да ће се створити уско грло при упису. Како ће они за свакога да прибаве изводе и колико ће то да траје, стварно нам није јасно.

КАЗНА ДО 50.000

УКОЛИКО у септембарском уписном року службеник студентске службе одбије да упише студента само зато што није донео „крштеницу“, а има биометријску личну карту, биће кажњен. Висина казне је од 5.000 до 50.000 динара за све који од грађана траже доказ за податке садржане у личној карти.

У Министарству државне управе и локалне самоуправе кажу да службеници неће морати да траже изводе из матичних служби и да ће биометријска лична карта бити довољан доказ. Они су задужени за надзор над спровођењем Закона о општем управном поступку, који је и увео ову новину да грађани уз биометријску личну карту не морају институцијама да доносе на увид уверење о држављанству и „родни лист“.

– Закон предвиђа биометријску личну карту као доказ, али и даље је у разним подзаконским актима наведено да се у многим ситуацијама достављају изводи. Следећи корак је да ти прописи буду усклађени са законом. Док се то не догоди, управна инспекција толерисаће извод из биометријске личне карте као доказ – објашњавају у Министарству државне управе. – Уколико службеник мисли да му је потребан неки податак који није садржан у личној карти, попут имена оца, може да затражи од матичне службе да му пошаљу извод из књиге рођених. Важно је да ништа од тога убудуће неће радити грађани.

А на сајту овог министарства још 27. јуна објављено је тумачење према ком факултети не треба накнадно да траже податке о личности садржане у личној карти. На факултетима кажу да је и септембар прекратак рок да би овај пропис почели да примењују.

(„Новости“)

 

One Comment

  1. Родољуб каже:

    А шта са онима попут мене који немају (и не желе) личне карте са чипом?

Top