Home >> Екскурзије >> Екскурзије: (Не)обавезне препоруке

петак, 08. јун 2012, 18:25

РТС ОКО: (Не)обавезне препоруке

Мала матура се прославља у школи, а не у кафани. У иностранство на екскурзију не би требало ићи пре велике матуре.


То су, у најкраћем, препоруке Министарства просвете упућене основним и средњим школама.

 

Препоруке су углавном мотивисане економском кризом. Ипак, нису обавезујуће, него је остављено управама школа да делују „по својој савести“. И док једни прихватају препоруке, други наводе да им нису ни биле потребне јер су и матуре и екскурзије организовали на начин примерен ученицима, трећи негодују. Ни мишљења родитеља и ученика нису усаглашена.

Да ли је препорука Министарства просвете стигла касно? Јесу ли су посете иностранству саставни део опште културе или треба прво видети знаменитости у Србији? Где је нестао едукативни смисао екскурзија? Како спречити основце да матуру прослављају у локалима који нису примерени њиховом узрасту?

На та и друга питања у емисији Око одговарају: Душко Бабић, директор Филолошке гимназије у Београду, Марко Селаковић из Удружења „Родитељ“ иВелимир Тмушић, начелник Републичке просветне инспекције.

Емисију води Зоран Станојевић.

4Comments

 1. гром каже:

  Боже! толико буке скоро око ничега; к’о да нам је све остало баш потаман.
  Екскурзије нису обавезне, организују се зависно од броја пријављених ђака о чему одлучује заинтересованост ђака (родитеља) за одређену дестинацију и економска моћ.
  Све ми се чини да је ово бацање прашине у очи, по оној народној не леја кера села ради….; ваљда да не стигнемо да изразимо задовољство платом, редовним исплатама накнада за долазак и одлазак с посла, солидарну помоћ, исхрану, годишњи одмор…
  Еееееееееееееее! која смо ми……

 2. Klara каже:

  Voditelj je uobrazen i bahat, ne slusa sta gosti pricaju nego svaku priliku zeli da iskoristi da pokaze kako je on jako pametan. Gde su ga samo nasli?

 3. liberal каже:

  Ovo kao da su pisale Dveri

Top