Home >> Друштво,Екскурзије,Синдикат >> Екскурзије: Чије интересе заступа Министарство просвете?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Екскурзије: Чије интересе заступа Министарство просвете?

Уздрмано тржиште ђачких екскурзија:

 

Ко узима новац од екскурзија и која је улога МП у томе?

 

Последњих дана, сведоци смо заједничке кампање МП и Туристичке организације ЈУТА-е да се екскурзије изузму из Закона о јавним набавкама. Представници МП чак јавно на РТС-у саветују директорима школа, родитељима и целој јавности како може да се избегне закон о јавним набавкама, па чак јавно, са тв-а, предлажу такву бесмислицу (која улази у сферу финансијског криминала) да сваки родитељ са туристичком агенцијом закључи посебан уговор о туристичком путовању!

Врло је индикативно да МП помаже туристичком лобију у напорима да се у образовању направи изузетак када су у питању јавне набавке, у моменту када су Министарство финансија и Министарство привреде донела законе помоћу којих ће лакше моћи да се контролише рад свих правних лица, па и туристичких агенција. Поставља се питање који је интерес МП у свему томе.

 

Срамота је оптуживати наставнике за криминал око екскурзија

 

МП, по систему „држ`те лопова“, оптужује наставнике да отимају родитељима новац. Уствари, годинама је главни инспиратор отимања новца управо МП, које очигледно подржава прескупе екскурзије, а главни новац не узимају наставници него неко други. Поставља се питање ко то узима новац и која је улога МП у томе.

 

Намештене екскурзије

 

Јавна је тајна да у Србији постоје петнаестак повлашћених туристичких агенција које увек „победе“ на тендерима. Многи директори школа изаберу баш њих, вероватно по нечијем налогу. То значи да је у питању организован ланац у продаји ђачких екскурзија и да су многи директори само крајњи извршиоци у том ланцу. Овај проблем се никако не може свести на саме школе, већ је реч о далеко широј појави, слично осталим незаконитим појавама у друштву.

Прошле јесени, када је ФБГ објавио да контроверзна директорка Четрнаесте београдске гимназије узима 5.000 евра од екскурзије, МП јој је хитно издало мишљење у коме ју је подржало и оправдало, како би јој „спасло главу“. У чије име и по чијем налогу?

 

Одговорност у МП?

 

Цене таквих екскурзија су папрене, свака ставка је „пренадувана“, а ту су понајмање спорне накнаде за наставнике. Уместо што јавност окреће против наставника, МП би морало да се позабави тиме ко стоји у овом ланцу и да ли постоји одговорност чак и некога из МП.

ФБГ се годинама бори за јефтиније екскурзије, примерене накнаде наставницима и укидање екскурзија у иностранство, како би се корупцији стало на пут, а ђаци васпитавали.

Top