Home >> Екскурзије >> Екскурзијама у иностранство одзвонило?

КОМЕНТАР ФБГ: Министарство просвете послало је школама једну необичну препоруку, са текстом преузетим из правилника о извођењу екскурзија.  Није нам јасна потреба да се директорима школа понавља текст из правилника о извођењу екскурзија – они га знају напамет. Ипак, постоји једна измена…

На крају овог дописа Министарство просвете додаје нову реч: Оно ПРЕПОРУЧУЈЕ даљи наставак текста, који иначе одувек постоји на том месту у правилнику, уз још једну битну измену, тј „да се екскурзије изводе у оквиру земље, а изузетно, само за ученике трећих и четвртих (ово смо ми додали и прецртали) завршних разреда средњих школа оне се могу организовати и спроводити и ван граница наше земље.“

Пажљивим тумачењем потребе за појавом овог дописа и конотације последњег пасуса, може се наслутити да је екскурзијама у иностранство за ученике треће године средње школе одзвонило, али и да Министарство сматра да још не треба јако звонити, него само малкице.

Форум београдских гимназија је недавно путем медија тражио управо исто: укидање екскурзија у иностранство за ученике трећих разреда средње школе. На овај допис одмах је реаговао и јуче је затражио пријем у Министарству по овом питању. Читајте ПРАВИЛНИК О ЕКСКУРЗИЈАМА и препоруку Министарства: 

 

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И НАУКЕ

Број: 611-00-667/12-03

Датум: 28.5.2012. године

Београд

Немањина 22-26

 

 

ПРЕПОРУКА О ОРГАНИЗОВАЊУ И СПРОВОЂЕЊУ ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ СТРЕДЊИХ ШКОЛА

Екскурзија је факултативна ваннаставна активност која се остварује ван школе, чији је виљ непосредно упознавање појава и односа у природној и друштвеној средини, упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа која су у вези са делатношћу школе и у складу са правилником о извођењу екскурзија.

Путни правци, објекти, манифестације, крајеви и предели одређују се у складу са циљем и задацима путовања. Одељенска и стручна већа школе предлажу програм екскурзије, који достављају наставничком већу, ради разматрања и доношења.

Сви учесници у процесу планирања екскурзије, а нарочито савет родитеља, који даје сагласност на програм, цену екскурзије и избор агенције потребно је да пажљиво размотре понуђене калкулације цена, анализирају их у сарадњи са стручњацима или затраже мишљење од одговарајућих институција као што је Туристички савез Србије, како би цена била прихватљива што већем броју родитеља.

У тренутно тешкој економској ситуацији, имајући у виду све елементе који чине организацију екскурзије квалитетном, Министарство просвете и науке препоручује да се екскурзије изводе у оквиру земље, а изузетно, само за ученике завршних разреда средњих школа оне се могу организовати и спроводити и ван граница наше земље уз поштовање прописане процедуре.

 

МИНИСТАР

Проф. др. Жарко Обрадовић

6Comments

 1. гром каже:

  Владане Божовићу! да узмемо! да се изборимо! да ствари поставимо тако где им је место, да буде како треба….Не ДРЖАВА да да! јербо држава смо сви ми! па смо ете неке и “бирали“! и није баш да ову срећу нисмо и заслужили!
  Све ми се чини да знамо и да се разумемо па да се не надмудрујемо! Ете!толико!Поздрав!

 2. гром каже:

  Боже Господе! моли те да пустиш једну велику воду, па знаш и сам; да …… оду.
  Која црна дневница; ја то рачунам да је за прековремени рад јер тада радим, брат брату, најмање 20 сати дневно; било да је Сбијица или Грчка….
  И ваљда је нормално да када се иде на пут послом да се добија и дневница; висина дневница за пут по земљи Србијици па и за друге земље је утврђена и званично објављена; додајте на то прековремни рад и све је у реду.
  Радио сам у фабрици па знам!а и просто је!
  А и за ово као и за све остало што колега Божовић наводи ми сами смо себи криви! Има се само оно што се узме!избори…а чекати, јадиковати ….
  Није ни срамота ни гре’ота и изгубити, ал’ не борити се јесте! а ми се не боримо! чак шта више: саплићемо се! па ме и не чуди!
  какви смо и добро нам је!

  • Vladan Božović каже:

   Pa o tome se upravo i radi, kada se ide na put poslovno u inostranstvo, visina dnevnica je utvrđena i zvanično objavljena, OSIM ZA PROSVETARE, jel oni vode razred u inostranstvo NEPOSLOVNO, da ne kažem iz HIRA.
   Neka lepo DRŽAVA da razrednom starešinama dnevnice za put u inostranstvo kao i ostalima, pa neće više morati da pljačkaju roditelje.

 3. goran каже:

  Kao devedesetih da deca ne vide belog sveta ni kako se živi van Srbije da ne bi pomislili da nesto ovde nije u redu.

 4. Vladan Božović каже:

  Vama sam već jedanput rekao da su dnevnice dobre i masne zato što su plate bedne i mizerne.
  Ukinuli ste prosvetnim radnicima topli obrok i regres, smanjili ste razrednim starešinama sa 5% na 4%, ne plaćate apsolutno ništa, ni prekovremeni rad ni dežurstva, pokušali ste i u nekim slučajevima uspeli da ukinete jubilarne nagrade, (i nemojte samo da se vadite na lokalne zajednice, ne prihvatam to objašnjenje). Ranije ste za pregledanje pismenih na klasifikacionim ispitima davali neku crkavicu, a sada ni to, (jer tu je ropska prosvetarska radna snaga). Meni ste LIČNO izbili iz džepa dve hiljade din. za prodaju markice, sa ovom lakrdijom BUS MINUS, jer ja se isključivo vozim svojim automobilom (i nemojte samo da se vadite na grad, ne prihvatam to objašnjenje).
  Sada ste se okomili na poslednji bastion ekstra zarade prosvetara (kako ih vi pogrdno zovete), a to su DNEVNICE za ekskurzije.
  KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA SE JAVLJATE, UMESTO DA SE POKRIJETE UŠIMA I ĆUTITE. SEBE NISTE ZABORAVILI, SEBI DELITE PARE ZA PREKOVREMENI RAD, SEBI DELITE DNEVNICE KADA IDETE U INOSTRANSTVO, (uzgred budi rečeno, ministarstvo prosvete je potpuno bezvredno i samo arči državni novac), A MOŽDA SEBI DELITE I TRINAESTU PLATU, KO ZNA.
  I nemojte samo da se vadite na EVROPSKU UNIJU, da ste morali sve to da ukinute, da bi od njih dobili pare i status kandidata, ne prihvatam to objašnjenje.

 5. zoran kostic каже:

  Citajuci clanak na http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/skole-nisu-uvazile-preporuku-ministarstva/ vidim da neki direktori beograadskih gimnazija nesto nisu odusevljeni ovom idejom. zasto sad gdine administratore i ostalo drustvo ne podignete glas protiv njih, kao sto ste odmah podigli buku oko proslave drugaskih veceri u osnovnim skoloma? koliko vas ce i naredne godine uzeti dobre i masne devizne dnevnice, a sve u ime opste kulture i evropskog vaspitanja? gde su vam sad akcije protiv ovih direktora i skola u sredstvima javnih informisanja?

Top