Home >> Друштво >> Дуално: Шта није требало радити и шта је требало радити

  • Форум
  • Коментари су искључени на Дуално: Шта није требало радити и шта је требало радити
Дуално: Шта није требало радити и шта је требало радити

Коментар ФБГ: Захваљујући се Вучићу, Брнабићки и осталима на несебичној помоћи, аветињски „Дух младости“ се прошетао Србијом како би увео паралелно образовање у Србији, за потребе Швајцарске, Аустрије и Немачке, од места до места, од школе до школе, од профила до профила.

Посебно „футуристички“ делује изјава претендента на место стратега српског образовања Марка Чадежа о „идеји будућности, идеји да се образујемо у складу са оним како желимо да живимо у будућности“.  Његова констатација да Србија једина (у неком његовом „региону“) има Закон о дуалном образовању више говори о томе шта није требало радити него шта је требало радити. Читајте!


Танјуг:

Србија једина у региону има Закон о дуалном образовању

БЕОГРАД: „Србија је једина земља у региону која има Закон о дуалном образовању, у складу са европским стандардима, а за наредну годину требало би да буду креирани нови профили у средњим школама, уз помоћ ПКС, у оквиру модела дуалног образовања, речено је вечерас на свечаној академији поводом завршетка Каравана образовања „Дух младости“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић захвалио је тиму министарства које води, ПКС, али пре свега младима из организације „Дух младости“, који су заједно реализовали тај програм.

Како је рекао, неки покушаји да се држава прикаже као да не зна шта ради нису успели, већ су се, супротно, показали другачији резултати, који нису били мали у последњих годину дана.

„Мислим да ћемо за следећу годину креирати много профила у школама, уз помоћ Коморе и других партнера“, рекао је Шарчевић и захвалио се Влади Швајцарске на помоћи коју је пружила у увођењу дуалног образовања.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да је Србија једина земља у региону која има Закон о дуалном образовању, модеран и у складу са свим европским стандардима.

Чадеж је посебну захвалност упутио младима из организације „Дух младости“ што су, спроводећи Караван образовањеа покушали да пренесу идеју будућности, идеју да се образујемо у складу са оним како желимо да живимо у будућности.

Такође, у име ПКС и привредника Србије изразио је захвалност свима који су препознали важност иницијативе за увођење модела дуалног образовања, као и председнику и премијеру Србије, Александру Вучићу и Ани Брнабић на подршци да се тај модел образовања уведе у школство.

„Што се привреде тиче – она је спремна, то јој је потребно да би опстала“, подвукао је Чадеж.

Привредници, додао је Чадеж, увек размишљају о пласману робе, извозу, производном процесу, али ако немају са ким да размишљају и да то спроведу не вреде ни аутопутеви, брзе железнице, инфраструктура…

„Ништа на том путу нам не вреди, ако се не изборимо да опстанемо знањем и да млади који долазе буду спремни, да знају шта их чека на тржишту рада, у било којој професији којом ће се бавити, јер су брже него што очекују“, рекао је Чадеж.

Како је рекао, о значају дуалног образовања говори и коалициони споразум нове аустријске владе у којем је као један од циљева наведена подршка дуалном образовању на Западном Балкану.

Шеф Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института Урсула Ренолд оценила је да је Србија обавила одличан посао, те да су ове реформе значајне јер подаци са тржишта рада показују да земља има још доста тога да уради.

„Велика је предност што је Србија успоставила овакав образовни систем, који омогућује младима и одраслима да приступе даљим системима образовања. Врло је значајно да ако желите да овај дуални систем буде успешан да се повеже са доживотним учењем“, објаснила је она.

Указала је да је, путујући кроз многе земље, видела да је је недостатак образовног система што превише младих покушава да достигне универзитетску диплому, а касније не може да нађе посао који одговара њиховим квалификацијама.

„Нови Закон о дуалном образовању је важан корак напред, зато што узима у обзир значајне разлике управљања таквим пр грамима. Важно да актери из пословног сектора и индустрије сарађују. Без посвећености свих тих актера није могуће постићи ефекте које желимо“, рекла је Ренолд.

Изразила је задовољство што се у Србији велика пажња посвећује чињеници да дуално образовање и обука треба да се одвијају у компанијама, и заједно са привредом, јер је важно у ери брзог технолошког развоја да на лицу места могу млади да уче нове вештине потребне за брз прелазак на нове технологије.

Одбацила је критике да дуални систем ствара јефтину радну снагу и указала да у Швајцарској ученици добијају 20 одсто мање плате од потпуно квалификованог особља, али то виде као стимулацију и улагање у будућу каријеру, током које ће бити добро плаћени.

„Њих обучавају зналци свога заната, а они примају зараду за свој продуктивни допринос. Обучавају их за будућност у којој ће имати повраћај на знање у које сада улажу“, нагласила је Ренолд.

Према њеним речима Закон о дуалном образовању омогућава младима у Србији добар старт у радни живот, а као у Швајцарској добиће добру квалификацију којима ће брже ући на тржиште рада.

Имплементација закон, како је додала, биће велики изазов за све укључене партнере, те је указала и да је важно закон прилагођавати новим изазовима.

Председник Борда директора Омладинске органзиције “Дух младости” Милош Обрадовић истакао је да су млади годинама више чекали, него мењали и да је време да своју судбину одређују својом вољом.

“Дошло је време стварања, време технолошких иновација, време да млади покажу шта знају”, подвукао је Обрадовић.

На крају свечаности, додељене су плакете говорницима за посебну подршку у спровођењу пројекта и јединицама локалне самоуправе које су учествовале у Каравану “Дух младости”, као и захвалнице партнерима пројекта.

Караван образовања „Дух младости“ пројекат је Министарства просвете, науке и технолошког развоја чији је циљ промоција дуалног и предузетничког образовања у Србији и представљање Националног модела дуалног и предузетничког образовања.

Пројекат се реализује у сарадњи са омладинском организацијом „Дух младости“. 

У току 2017. године, Караван је обишао 34 општине, а у њему су учествовале 124 школе и 116 компанија. 

Top