Home >> Друштво,Слајдер >> Дуално образовање илити „Друже Тито, ми ти се кунемо!“

  • Форум
  • Коментари су искључени на Дуално образовање илити „Друже Тито, ми ти се кунемо!“
Дуално образовање илити „Друже Тито, ми ти се кунемо!“

Коментар ФБГ: „Дух младости“, „Крагујевац је расадник…“, „Неупотребљиву диплому замениће функционално, употребљиво знање“, „Уз синергију теоријских знања и учења кроз рад“, „Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3″…

Аутори ових флоскула из Министарства просвете мора да су се управо пробудили из 1967, када је владао култ и дух Јосипа Броза. Само, уместо „Дана младости“ добисмо „Дух младости“.

И тако, из МПНТР добисмо поруку да су дипломе свршених гимназијалаца и средњошколаца неупотребљиве! Па је МПНТР, због тога што су ове дипломе које издаје МПНТР неупотребљиве, приступило дуалнм образовању како би МПНТР издавало употребљиве дипломе, док ће то исто МПНТР и даље издавати неупотребљиве дипломе  за све ученике који нису у програму дуалног образовања!


(Новости:)

Синергија теорија и учења кроз рад оснажује привреду

У оквиру Каравана „Дух младости“ Крагујевчанима је представљен национални модел дуалног и предузетничког образовања

У оквиру Каравана „Дух младости“ Крагујевчанима је представљен национални модел дуалног и предузетничког образовања, саопштило је данас Министарство просвете.

Према речима помоћнице министра просвете Габријеле Грујић, младима, се кроз Закон о дуалном образовању, који је у скупштинској процедури, омогућава поштовање њиховог избора и строга контрола савремених наставних планова и програма, уз синергију теоријских знања и учења кроз рад, које контролишу и реализују наставници и инструктори.

 

sinergija

„За време школовања нећете бити запослени већ ћете и кроз рад у реалном радном окружењу у савременим српским компанијама научити да програмирате и пројектујете „паметним машинама“, навела је Грујић.

„Неупотребљиву диплому“ замениће функционално, употребљиво знање за које овде већ постоје докази. Млади из Политехничке школе су већ запослени у компанији Милановић инжињеринг и „хвале“ се већом платом од директора“, додала је она.

Директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић је истакла је је основна улога ПКС у развоју дуалног образовања подршка привредницима, како би се они у што већем броју укључили у овај модел формалног образовања.

Најлакши начин је ширење добре праксе, а Крагујевац је расадник таквих информација и примера, навела је она.

„У дуалном образовању у Крагујевцу, учествују Милановић инжињеринг, Униор компоненте, ДМ, Меркатор С, Трнава промет, Вакер Наусон и многи други. Више од 20 компанија подржава развој овог модела стручног образовања у граду који школује бравара-заваривача, механичара моторних возила, оператера машинске обраде, трговца. Према најавама и иницијативама привреде, у наредном периоду ће се размотрити школовање модног кројача, ковача и других потребних профила“, рекла је Ковачевић.

Манифестацију је отворио Стефан Никезић, помоћник градоначелинка за унапређење младих у локалној самоуправи који је изразио задовољство што је Караван посетио Крагујевац.

„Град Крагујевац је увек водио рачуна о младим људима и оно што ви доносите данас јесте позитивна енергија, промоција предузетништва, спорта и оно што је најважније, дуалног образовања. Ми смо увек доносили одлуке које су у интересу младих људи и сматрамо да је дуално образовање у интересу како локалне самоуправе, тако и целе државе“, изјавио је Никезић.

У име омладинске организације „Спирит оф јут“ присутне је поздравила генерални секретар Татјана Матијевић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћник министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић, директор Сектора за едукацију ПКС Мирјана Ковачевић, као и представници локалне самоуправе, школа и компанија.

Учешће на панелу узели су и директор хотела Извор из Аранђеловца, директор Економско-угоститељске школе из Аранђеловца, представљајући пример одличне сарадње.

Такође, Техничка школа из Аранђеловца представила је искуства у сарадњи са пет привредника – Пестан, Бекамент, Ива, Стублине и Уневрзум.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

Top