Home >> Синдикат >> Држава враћа просвети 416 милиона
Држава враћа просвети 416 милиона

 

Влада одлучила да исправи грешку начињену погрешним обрачуном зарада просветних радника. Синдикати најављивали штрајк због закидања плата током 2015.

ПРОСВЕТАРИМА ће најкасније почетком наредне недеље бити враћена дуговања од 416 милиона динара, за колико су закинути због погрешног обрачуна зарада за јул 2015. године. Ово је одлучено на данашњој седници Владе Србије.

Део зараде за јул просветарима је узет због погрешног обрачуна плата, на основу тромесечног, а не годишњег просека.

– Као прва тачка дневног реда седнице Владе Србије усвојено је да се врати просветним радницима закинути новац. То је отишло у Трезор и сада је ствар техничке природе када ће бити исплаћено – изјавио је министар просвете Младен Шарчевић. – Укупна дуговања су 416 милиона динара, за колико су закинути током летњих месеци. Агенду са дуговањима коју сам добио проследио сам влади и министарству финансија, који су то прихватили.

Како каже, испуњено је оно што је обећао на почетку мандата и да је проблем са закинутим зарадама решен, те да ће то презентовати представницима синдиката на данашњем састанку.

Пре добрих вести из Министарства просвете, три просветна синдиката најавила су могући штрајк због овог проблема, али не за први септембар. Они су незадовољни што им је држава у последње три године закидала од јулских плата, када су били на годишњем одмору, па су штрајк упозорења планирали после 20. септембра, ако им у међувремену не буду надокнађене зараде.

Представници Синдиката образовања Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдиката радника у Просвети тврде да им је 2013. и 2014. године од јулске плате, због грешке у обрачуну, узето по 3.500 динара, а да им је у 2015. години плата умањена за чак 5.500 динара.

Да ли ће штрајка бити и када им буде уплаћен новац, а остане дуг за који тврде да је направљен 2013. и 2014. године, синдикати ће одлучити на својим одборима.

ТРАЖЕ ПОВЕЋАЊЕ 17 ОДСТО

Синдикати су најавили да ће писати премијеру и тражити да се буџет за плате просветара у 2017. години повећа за 17 одсто, наводећи да су за толико плате у просвети ниже од републичког просека. Према речима Слободана Брајковића председника Синдиката просветних радника Србије, просечна плата у земљи за прошли месец била је 46.280, а у образовању – 39.500 динара.

(„Новости“)

2Comments

  1. Božović Vladan каже:

    Sve pohvale za tri sindikata, a Unija je sve gora, samo priča, a ne radi ništa.

  2. Božović Vladan каже:

    Sve kako sam rekao. Vidiš kako može bez zaključaka i određivanja sredstava iz iznosa,ili iznosa iz sredstava, samo im zapretiš štrajkom. Vučić i Vujović su svesno pokrali profesore po principu app, ako prođe prođe. Umesto godinu dana oni računali prosek za tri meseca, jaaaaaaooooj, pa kako im se to desilo, pa usput u kasi 400 miliona viška. Pa lako, poskupele pelene.

Top