Home >> Друштво >> Држава одлучује о запошљавању у вртићима

  • Коментари су искључени на Држава одлучује о запошљавању у вртићима
Држава одлучује о запошљавању у вртићима

Решавање статуса васпитача који раде на одређено време и пријем оних који недостају приоритети су града Београда. Тим поводом градоначелник Синиша Мали се већ састао са надлежнима у Министарству просвете и Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Републичкој комисији за одобравање пријема упућен је захтев за сагласност за запошљавање око 150 нових васпитача и другог особља, као и за регулисање позиције оних који су примљени на одређено време, којих је око 800.

Очекују позитиван одговор

Како објашњава Игор Раичевић, заменик секретара за образовање и дечју заштиту, реч је о људима који се већ налазе у систему предшколског образовања и они нису кадрови који недостају и треба их тек запослити. Потребно је, уз „зелено светло“ надлежне републичке комисије, онима којима је истекао статус на одређено време продужити уговоре или их примити на неодређено.

– Комисија нам је увек до сада излазила у сусрет, па је тако 2014. године одобрено 150, а прошле 425 места. Приоритет нам је пријем људи који заиста недостају, па очекујемо позитиван одговор за одређени број њих – истиче Раичевић. – Упркос тренутним проблемима, нормално функционисање вртића ниједног тренутка није доведено у питање.

Упоредо са решавањем овог проблема, ради се и на смањењу листе чекања за упис у вртиће. „Испод црте“ се тренутно налази око 9.000 малишана, од којих је око 5.000 из приоритетних група.

– Граду није у интересу да гради скупе вртиће, већ да се боље искористе постојећи капацитети. Такође, радиће се и на санацији вртића, како би малишани имали још боље услове за боравак – тврди Раичевић.

Из године у годину се у вртиће уписује све више малишана, па их је 2009. године примљено око 7.000, а 2015. чак 17.000 и око 5.000 њих у приватне вртиће, уз субвенцију града. Са повећањем броја малишана растао је и број васпитача све док није ступила на снагу Уредба о забрани запошљавања у јавном сектору. Иначе, први пут су надлежни сада направили прецизну евиденцију колико запослених у вртићима је на одређено време, а колико заиста недостаје.

Несклад у прописима

Непостојање националног оквира квалификација задаје проблеме и предшколским установама, па тако постојећи нормативи не препознају одређене квалификације које закон прописује за предшколске установе. Реч је о задуженима за здравље и безбедност и службеницима за јавне набавке.

(Новости)

Top