Home >> Синдикат >> Ђорђевић: У плану измене закона о раду и о штрајку

  • Коментари су искључени на Ђорђевић: У плану измене закона о раду и о штрајку
Ђорђевић: У плану измене закона о раду и о штрајку

Министар за рад изјавио да су у припреми измене Закона о раду и Закона о штрајку, али и других закона који допринесе бољој пословној клими

Министар за рад, запошљава, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић казао је да су у припреми измене Закона о раду и Закона о штрајку, али и других закона који допринесе бољој пословној клими.

„Прописи треба да погодују привлачењу инвеститора, али и радницима, јер кад су радници задовољни нема протеста, а то је добро и за послодавце“, рекао је Ђорђевић на представљању публикације „Бела књига“ Савета страних инвеститора у Србији у којој су препоруке за боље услове пословања.

Ђорђевић је рекао да се ради и на преквалификацијама и увођењу дуалног образовања, како би могло да се предвиди где су потребни радници одређених струка, што је важно за инвеститоре који долазе, али и оне који већ послују у Србији.

„Приоритет је и борба против рада на црно јер би то повећало конкурентност земље“, казао је он и додао да већина послодаваца у Србији послује легално.

Ђорђевић је најавио и увођење социјалних карти, за шта је важна електронска државна администрација.

Председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова је рекла да послодавци у Србији очекују модерније радно законодавство.

„Направљен је велики корак напред кад је 2014. године усвојен Закон о раду. Од тада се у тој области није много мењало и очекујемо следећи корак напред. Садашњи обрачун зарада овде је изузетно комликован и да су нека од тих правила застарела. У Србији није решено ни питање лизинга кадрова што онемогућава здраву интеракцију између компанија, агенција за запошљавање и запослених“, рекла је Михајлова.

По њеним речима, чланице Савета страних инвеститора доста улажу на обуку запослених, пре свега младе који нису спремни за посао одмах кад изађу из школе.

(Новости)

Top