Home >> Синдикат >> Ђорђевић: У плану измене закона о раду и о штрајку
Ђорђевић: У плану измене закона о раду и о штрајку

Министар за рад изјавио да су у припреми измене Закона о раду и Закона о штрајку, али и других закона који допринесе бољој пословној клими

Министар за рад, запошљава, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић казао је да су у припреми измене Закона о раду и Закона о штрајку, али и других закона који допринесе бољој пословној клими.

„Прописи треба да погодују привлачењу инвеститора, али и радницима, јер кад су радници задовољни нема протеста, а то је добро и за послодавце“, рекао је Ђорђевић на представљању публикације „Бела књига“ Савета страних инвеститора у Србији у којој су препоруке за боље услове пословања.

Ђорђевић је рекао да се ради и на преквалификацијама и увођењу дуалног образовања, како би могло да се предвиди где су потребни радници одређених струка, што је важно за инвеститоре који долазе, али и оне који већ послују у Србији.

„Приоритет је и борба против рада на црно јер би то повећало конкурентност земље“, казао је он и додао да већина послодаваца у Србији послује легално.

Ђорђевић је најавио и увођење социјалних карти, за шта је важна електронска државна администрација.

Председница Савета страних инвеститора Јана Михајлова је рекла да послодавци у Србији очекују модерније радно законодавство.

„Направљен је велики корак напред кад је 2014. године усвојен Закон о раду. Од тада се у тој области није много мењало и очекујемо следећи корак напред. Садашњи обрачун зарада овде је изузетно комликован и да су нека од тих правила застарела. У Србији није решено ни питање лизинга кадрова што онемогућава здраву интеракцију између компанија, агенција за запошљавање и запослених“, рекла је Михајлова.

По њеним речима, чланице Савета страних инвеститора доста улажу на обуку запослених, пре свега младе који нису спремни за посао одмах кад изађу из школе.

(Новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Top