Home >> Друштво >> Ђаку нова шанса у Сопоту

  • Коментари су искључени на Ђаку нова шанса у Сопоту
Ђаку нова шанса у Сопоту

Ученик који је ошамарио професорку, уписан у Машинску школу „Космај“

Ученик другог разреда Техничке школе у Младеновцу који је прошле среде по подне ошамарио професорку, а у четвртак ујутру на иницијативу родитеља исписан из те школе, већ у петак је уписан у Машинску школу „Космај” у Сопоту. Добио је прилику да настави школовање, поправи понашање и оцене, и не понавља разред. Од њега зависи како ће искористити пружену шансу. Док дечак упознаје наставнике и одељењске другаре у новој средини, наставница коју је ошамарио још није спремна да се врати у познато окружење – међу своје ђаке и колеге.

– Били смо образовна установа без примедби пре него што је наш бивши ђак ударио наставницу. Професорка је присуствовала скупу подршке који смо организовали у понедељак. Она не држи наставу, тренутно је на боловању. Као колектив се трудимо да превазиђемо проблем и радимо неометано – каже Снежана Благојевић, директорка Техничке школе у Младеновцу.

После инцидента у школи, исписан шеснаестогодишњак, одмах сутрадан је уписан у најближу школу у Сопоту. Колектив који му је отворио врата морао је да се упозна са разлозима премештања ученика усред школске године, како би се предузеле одговарајуће превентивне мере и спречили евентуални проблеми.

– Родитеља и дете први пут сам видео кад су дошли да упишу ђака код нас. После опширног разговора одлучили смо да га примимо, да не остане на улици и не учини нешто горе. Имали смо довољно места у смеру техничар за компјутерско управљање, који је похађао и у Младеновцу. Упознали су ме са проблемом који се тамо догодио. Позвао сам педагога, колегиницу која је сада одељењски старешина том дечаку, и она је са њим разговарала. Школски полицајац је такође упознат са проблематиком. Одлучили смо се за појачан надзор над ђаком, како се насиље не би поновило – објашњава Живорад Окетић, директор Машинске школе „Космај”.

Тиму за спречавање насиља у сопотској школи дете је испричало шта се десило у Младеновцу, али су чули шта о томе каже и директорка Техничке школе у Младеновцу, која је својевремено радила у Машинској у Сопоту. Упитан да ли се сазнало више од онога што је медијима речено, да повода за напад на професорку младеновачке школе није било, Окетић каже да је дечак комуникативан, није порицао да је ударио наставницу, и није се стекао утисак да нешто прикрива.

– Пратићемо његово понашање и успех. Пружили смо му другу шансу, а од њега зависи да ли ће је искористити. Има и слабих оцена и неоправданих изостанака. Уколико не поправи успех, ни код нас неће завршити разред. Мој је утисак да је дечак свестан шта је урадио и да има вољу да се поправи. Тек је неколико дана у новој средини. Чини се да ће све бити у реду. Дечко се понаша пристојно. Уредно ми се јавља и ван школе кад се ујутру сретнемо, јер превозом долазимо, он из Младеновца, ја из села Рогаче. Обишао сам га јуче на практичној настави, радио је за машином као и вршњаци. Док шетам међу децом на великом одмору не формирају се групице због новог ученика – примећује директор „Космаја”.

Поједини просветни синдикати негодовали су зато што је ова школа отворила врата ученику који је ударио професора, али Живорад Окетић сматра да је сваком детету боље пружити шансу, него му ускратити прилику да се поправи и оставити га на улици.

(Политика)

Top