Home >> Штрајк >> Живадин Дисић поново штрајкује глађу

Живадин Дисић поново штрајкује глађу

Пошто живи од социјалне помоћи, Нишлија Живадин Дисић затражио је од Вишег суда да га ослободи плаћања такси од готово 275.000 динара, насталих јер је тужио за мобинг Основну школу „Свети Сава“ у којој је некада радио. Међутим, одобрено му је само плаћање на 6 месечних рата, због чега је овај Нишлија по четврти пут отпочео штрајк глађу испред Суда у Нишу, пошто се на овакав вид протеста већ одлучивао када му је пре 4 године одузета дозвола за рад.

Овог пута, разлог су таксе које су настале, прича Дисић, јер није добио тужбу за мобинг, упућену нишкој школи “Свети Сава”. Како се види на документима које је показао новинарима, позивајући се на то да нема посао годинама, живи од социјалне помоћи која износи нешто мање од 8.000 динара месечно и има стан који је под хипотеком, Дисић је затражио ослобађање од плаћања такси још 2017. године.

Злостављали су ме годинама у школи и на крају су ми сместили отказ. Ја сам због тога тужио, али добро, Суд како ради нека ради, није битно. Овде је сада проблем што Суд хоће да ми наплати судску таксу, која је ненормално висока, а ја немам од чега да платим, јер ме је ова држава довела у ситуацију да 4 године не радим већ – испричао је Дисић.
Суд је недавно донео решење да Нишлија мора да плати ове таксе, уз измену да то може учинити на 6 месечних рата.

Суд сматра да омогућавање плаћања таксе у више рата неће утицати, тј угрозити материјалну егзистенцију тужиоца – пише у решењу које је Дисић показао новинарима.

Од 10 сати се овај Нишлија налази испред суда, али наводи да нико током дана није сишао да разговара за њим. Да настави са штрајком, каже, планира све док му не испуне захтев.

Овде сам од 10 сати, тако сам пријавио полицијској управи и то морам да поштујем. Мало је хладно, али још увек сам добро, могу да издржим неколико дана сигурно – каже Дисић.

Подсетимо, Нишлија је у жижу јавности доспео пре 4 године, након сукоба са колегом у Основној школи “Свети Сава”. Тада му је одузета лиценца, због чега је у два наврата штрајкова глађу испред Владе Србије, а потом још једном, јер они које сматра кривцима што је отпуштен, нису кажњени.

Извор: Јужне вести

Top