Home >> Образовање >> Директори и секретари вишкови због спајања школа?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Директори и секретари вишкови због спајања школа?
Директори и секретари вишкови због спајања школа?

Влада Србије усвојила је одлуку о измени мреже средњих школа, којом је предвиђено спајање неких средњих школа у Србији, али то неће створити технолошке вишкове међу наставницима. Вишак ће бити једино неки директори и секретари школа, изјавио је за Данас министар просвете Младен Шарчевић.

Он каже да је ово само први корак у рационализацији, која ће се радити у више фаза, а први на реду су, како је истакао, најдрастичнији примери нерационалног понашања. Министар каже да се вишак простора, тамо где га буде, може понудити другим корисницима из сектора образовања.

– Одељења са професорима остају – одговара министар на питање да ли се може очекивати стварање технолошких вишкова.

Одлуком Владе, биће спојене Политехничка и Друга техничка школа у Крагујевцу, у Новој Вароши Гимназија „Пиво Караматијевић“ и Техничка школа, а у Бабушници Гимназија „Вук Караџић“ и Техничка школа. У Кладову ће као једно правно лице убудуће функционисати средња и техничка школа, а у Куршумлији – Куршумлијско-подујевска економско-техничка школа. У одлуци Владе пише да се у Нишу гаси једна стручна школа чије су области рада машинство, геологија и саобраћај, без прецизирања о којој се установи ради.

Милан Јевтић, из Уније синдиката просветних радника Србије, каже за Данас каже да спајање ових школа неће изазвати драматична померања, али да се осим секретара и директора може очекивати да међу наставницима општеобразовних предмета буде вишкова. Он истиче да је овакво спајање два правна лица у једно понекад оправдано, али тврди да то није случај са две крагујевачке школе.

Извор: Данас

Top