Home >> Скандали >> Директор Карловачке гимназије частио себе повишицом

  • Форум
  • Коментари су искључени на Директор Карловачке гимназије частио себе повишицом
Директор Карловачке гимназије частио себе повишицом

Школски одбор Карловачке гимназије донео је одлуку да се директору те школе Радовану Ковачевићу повећа плата за 30 одсто од новембра, а средства за ову намену биће обезбеђена из сопствених прихода школе, сазнаје Данас.

Предлог да му се повећа плата потекао је од самог директора, који је на седници Школског одбора свој захтев образложио чињеницом да држава није увела платне разреде. Како се наводи у записнику, у који је Данас имао увид, Ковачевић сматра да је својим активностима и временом проведеним у школи заслужио повишицу и да је таква одлука у складу са законом и посебним колективним уговором.

Министар просвете Младен Шарчевић каже за Данас да није морално да директор неке образовне установе себи повећа плату на основу одлуке Школског одбора, а да новац не уложи у подизање квалитета наставе и услова за рад и учење.

– Законом о платама прописано је да установа може да повећа плату запосленима до 30 одсто из сопствених прихода, уз сагласност надлежног органа. Уколико је у Карловачкој гимназији нешто учињено мимо закона, поступаће надлежна инспекција – поручује Шарчевић.

Школски одбор се у образложењу своје одлуке позива на члан 28 Посебног колективног уговора (ПКУ) за основне, средње школе и домове ученика, којим је предвиђено да „запослени има право на увећање плате у висини до 30 одсто од висине плате, које се исплаћује из сопствених прихода које оствари установа“.

– Тачно је да је школски одбор једногласно донео такву одлуку. Када сам гласао за мене је било опредељујуће директорово обећање да ће награђивати колеге из истог фонда – каже за Данас председник Школског одбора Растко Павлов, иначе професор у Карловачкој гимназији.

Седници Школског одбора присуствовало је пет, од укупно девет чланова и то два представника запослених, два родитеља и један члан из реда локалне самоуправе. На питање како је могуће да Школски одбор заседа у децембру, а да одлука о повећању плате важи од новембра, Павлов тврди да одбор није одлучивао о моменту од када ће важити повишица „већ да је то ствар секретара и директора школе“. Међутим, у одлуци Школског одбора децидно пише да да се Ковачевићу плата повећава почев од новембра 2018.

Део запослених у Карловачкој гимназији који се обратио нашем листу тврди да је одлука Школског одбора незаконита, јер поменути члан 28 ПКУ каже да се право запосленог на увећање плате може утврдити колективним уговором код послодавца, а то је Карловачка гимназија. Верују да такав појединачни колективни уговор школа нема. Указују и да је истим чланом прецизирано да је послодавац дужан да обавести синдикат о расподели средстава из сопствених прихода које школа оствари, а ниједан од представника два школска синдиката није био присутан на седници Школског одбора.

Председници синдиката у тој школи Александар Требатицки и Здравко Мутин нису желели да коментаришу одлуку Школског одбора, јер, како су нам рекли, седници нису присуствовали. Иначе, на дневном реду није била планирана тачка о повећању плате директору већ је он тај захтев изнео на самој седници.

Коментар директора Карловачке гимназије нисмо добили до закључења овог издања Данаса.

Јовић: Основ за смену директора

Звонимир Јовић, председник Уније синдиката просветних радника Војводине, оцењује да је у овом случају прекршен и закон и ПКУ и да је ово основ да министар просвете смени директора Карловачке гимназије.

– По Закону о основама система образовања и васпитања директор није запослен у школи и на њега не може да се примени поменути члан ПКУ. Тај члан важи за запослене, али се не може примењивати током целе године – истиче Јовић.

Извор: Данас

Top