Home >> Образовање >> Дете које псује на часу

Коментар ФБГ: Јадно је образовање које не може да реши овакав проблем за један дан. Џаба школа без насиља док је насиље управо у току. Свим психолозима који заступају тезу да „дете никада не може бити криво“ требало би преполовити плату, пред отказ, јер се не оглашавају како да се реши овај проблем у Петроварадину. ДЕТЕТУ КОЈЕ ПСУЈЕ НА ЧАСУ НИЈЕ МЕСТО НА ТОМ ЧАСУ – ТРЕБА ГА ИСТЕРАТИ СА ЧАСА. Али, то наш закон о образовању забрањује:

 

“Прес: Прича 1. – Група родитеља прети бојкотом наставе, тврдећи да један ученик терорише читав разред и учитељицу

Група родитеља из Петроварадина најавила је да неће слати децу у Основну школу „Јован Дучић“ док се не реши проблем са вршњачким насиљем, а друга страна тврди да је управа школе својим нечињењем довела до тога да сада група дечака туче и малтретира једно дете, које је означено као главни кривац за све „несташлуке“.

Неколико кивних родитеља тврди да је за све криво једно дете, које увек прави проблеме па, кажу, неће своју децу да шаљу на наставу док се то „не реши“. Пресс, међутим, незванично сазнаје да проблем у разреду прави више ученика, а да је управа школе, заједно са педагогом и психологом, целу причу гурала под тепих од почетка првог разреда, док ситуација није постала критична.

Наставе ни нема

Како наводе поједини родитељи деце која иду у други разред ове школе, проблем је што се настава не одвија по плану јер једно дете омета часове и псује и вређа другаре и учитељицу.

– Овај проблем почео је још у првом разреду, а тај ученик устаје на часу, омета другу децу, псује и полива водом и њих и учитељицу. Учитељица, практично, не држи наставу јер се цео час расправља само са њим. До сада смо имали састанке на којима су били присутни и родитељи тог детета, али имам утисак да они неће да сарађују како би проблем био решен. Још 5. октобра смо предали захтев директорки школе у коме тражимо да се проблем реши, а тај захтев су потписали сви родитељи – прича Раша Ерцег, отац једног од ученика.

Последњи састанак трајао је пет сати и након тога ништа није решено, наводи отац другог ученика.

– Учитељица је покушавала да реши проблем с њим на леп начин, да прича, али није вредело. Требало је да родитељи тог ђака иду у Центар за социјални рад, али мислим да они неће да признају да имају проблем. Договорили смо се да ћемо престати да шаљемо децу у школу ако проблем са насиљем не буде решен – наводи родитељ Саша Ј.

Међутим, како Пресс незванично сазнаје, родитељи детета на које се жале деца и сами су се обратили Министарству просвете са молбом за заштиту права ученика јер њихово дете константно малтретирају вршњаци у разреду.

Гурали под тепих

– Чак је и управа школе Центру за социјални рад пријавила родитеље да су несавесни, а док се родитељи нису јавили Министарству просвете, ни директорка, ни педагог, ни психолог нису реаговали нити покушали да нађу решење проблема вршњачког насиља. Дете које је прозвано у првом разреду тешко се прилагодило на школу, међутим психолог је установио да нема проблем са хиперактивношћу, како су многи тврдили. Сада је ситуација таква да у разреду има неколико ђака који туку и малтретирају овог дечака, а школа је све време проблем гурала под тепих и ништа нису чинили. Они су највећи кривци за целу ситуацију, која је сада постала критична – наводи наш извор.

Директорка Славица Ристић тврди да је школа већ преузела одређене кораке.

– Школа је већ предузела све потребне мере које су предвиђене законом за решавање проблема који су се јавили у овом разреду, а ништа више од тога не могу да кажем за новине – изјавила је кратко за наш лист Славица Ристић.

Лариса Оноди

Пораст насиља

Према подацима школске управе и полиције, вршњачког насиља у новосадским школама има дупло више него претходне године. Према извештајима надлежних, проблем је што директори образовних установа ћуте о насиљу и заташкавају га, а свега неколико школа у Новом Саду укључено је у програм „Школа без насиља“.

Top