Home >> Друштво >> Бесплатни уџбеници: Демагогија из џепа просветних радника

  • Форум
  • Коментари су искључени на Бесплатни уџбеници: Демагогија из џепа просветних радника

Коментар ФБГ: Мора се признати да актуелни министар просвете уме да прода мачку у џаку, много боље од својих претходника.

Сетите се само аплауза који је од посланика добио у Скупштини приликом усвајања Закона о основама система образовања и васпитања (септембар 2009), који је касније морао да мења  због тога што су многа деца престала да долазе у школу и зато што је пола просветне Србије штрајковало због њега два месеца!

Мачка у џаку у лику и облику бесплатних уџбеника „за све“ ипак му још увек пролази, све док их плаћа из дела буџета намењеног за плате просветних радника. Шта више, министар најављује да „формирање нове владе неће угрозити пројекат бесплатних уџбеника“! Тиме ваљда хоће да каже да „никакве зле силе“, које буду дошле на власт после демократских избора и после њега, неће угрозити његову хуману идеју да деца „свих наших народа и народности“ добијају бесплатне уџбенике. А и ближи се 4. мај, могли бисмо опет да полажемо цвеће! Читајте „Данас“:

„Данас“: Пројекат бесплатних уџбеника неће бити заустављен

Београд – Избори и формирање нове владе неће угрозити пројекат бесплатних уџбеника. Он неће бити доведен у питање чак иако не буду на дневном реду Скупштине Србије измене и допуне Закона о уџбеницима. Влада је послала Скупштини још три закона из области образовања и ако парламент буде заседао, расправљаће се о сету тих закона, а не само о једном – каже за Данас министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Он наводи да је реч о „дугорочном пројекту који неће бити заустављен“, али да је логично да се наредне године, након четири године примене, уради анализа и неке ствари поправе, ако се покаже да има недостатака.

Како је раније најављено, идуће школске године Влада и Министарство просвете обезбедиће бесплатне уџбенике и за ученике четвртог разреда основне школе. Ђаци првог, другог и трећег разреда на крају школске године треба да врате уџбенике који нису предвиђени за попуњавање (такозване нерадне уџбенике) и те књиге ће наследити наредна генерација.

На питање да ли ће на конкурсу за набавку уџбеника за четврти разред бити постављен исти услов као прошле године – да уџбеници буду раздвојени на радни и нерадни део, Обрадовић је одговорио да „пројекат има свој садржај и да се неће мењати“.

Top