Home >> Друштво,Култура,Ћирилица >> Декларативно залагање за ћирилицу

Декларативно залагање за ћирилицу

РТС пушта титлове на латиници

Пре две недеље обавештени смо да је Радна група Министарства културе предложила да се први члан Закона о службеној употреби језика и писма усклади са чланом 10 Устава Републике Србије који у службеној употреби не раздваја српски језик од ћириличног писма и у коме се ћирилица означава као матично писмо, а латиница као помоћно писмо.

Истовремено, у изјави за „Политику“, министар Владан Вукосављевић напомиње да је циљ измене закона да се подстакне употреба ћирилице, не само у службеном него и јавном простору: „Ћирилица већ има своје место у службеним комуникацијама, али ми желимо да охрабримо да се она што више користи у медијима, телевизијама на националним фреквенцијама, на уплатницама, на робним етикетама… Ћирилица је битан део нашег културног идентитета.”

Није прошло ни десет дана, а у ТВ дневнику појавио се директор РТС и похвалио како је цео Дневник титлован, односно да поред онога што чујете сада можете са екрана и да прочитате, ако изаберете одређену опцију на ТВ пријемнику. Вест је за сваку похвалу, јер сада и они са оштећеним слухом могу да прате ТВ дневник. Али, титловање је извршено латиницом, и то на српској телевизији финансираној од грађана Србије, и из буџета који углавном пуне грађани Србије, а поред тога то потпуно одудара од онога што је министар Вукосављевић говорио и за шта се залаже. На основу овога може се оправдано поставити питање – да ли РТС не хаје за препоруке министарства, или је залагање министарства само декларативно и служи за стварање привида да се врши борба за очување ћирилице.

Не постоји ниједан ваљан разлог зашто се треба стидети ћирилице и зато треба подржати радну групу Министарства културе, а министарство треба да се активно укључи у тај пројекат, јер очигледно није довољно само донети закон, већ треба свакодневно радити у том циљу, па онда залагање за ћирилицу неће бити само декларативно.

(Петар Ж. Терзић, Политика)

 

Top