Home >> Друштво >> Данак у људским ресурсима: Дуално образовање од следеће јесени
Данак у људским ресурсима: Дуално образовање од следеће јесени

Каква нам је просвета, можда смо и заслужили да један човек преотме одлучивање од надлежних институција!

Коментар ФБГ: Да ли се неко још сећа Стратегије образовања? У њој не постоји дуално образовање. У ову јадну државу Србију дуално образовање је улетело буквално кроз неки европски прозор, мимо свих активности националних просветних савета, Министарства просвете и два завода за образовање. 

Европа не може да чека. Требају јој наши кадрови!

Од фебруара, на дуално образовање прелази још четири одељења са 120 ђака Трговачке школе у Београду

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж оценио је да се пројекат дуалног образовања налази на прекретници када би из пилот фазе требало да пређе у редован систем образовања.

Он је, у интервјуу Танјугу, казао да се тренутно кроз пилот пројекте дуалног образовања у 17 школа и 60 компанија из целе Србије школује 900 ђака за четири образовна профила.

Од фебруара, како најављује, на дуално образовање прелази још четири одељења са 120 ђака Трговачке школе у Београду који ће се за посао трговца спремати у пет компанија: Делез, ДМ, Универекспорт, Меркатор и ВИП мобиле.

У припреми су, каже и нови наставни програми за још четири образовна профила – аутомеханичар, модни кројач, елекромонтер мрежа и постројења и техничар логистике и шпедиције. Веома је важно што је, привреда први пут укључена у креирање образовања, у дефинисање потреба и планова уписа, оцењује Чадеж.

Према његовим речима у припреми план уписа у средње школе за наредну школску годину, у чијем креирању се примењује нова методологија заснована на уважавању актуелних и развојних потреба привреде на локалном, регионалном и националном нивоу.

„Задатак Привредне коморе Србије је да, у сарадњи са Министарством просвете, представницима локалне самоуправе и Националне службе за запошљавање, сагледа реалне потребе привреде, на основу података прикупљених од компанија о потребним и дефицитарним кадровима”, објашњава Чадеж.

Председник ПКС указује да је важно да се што пре изгради законски оквир.

„До половине наредне године требало би да добијемо Закон о дуалном образовању и да се истовремено заврше измене и допуне свих осталих закона, како би се прецизно дефинисала права и обавезе свих учесника у српском моделу дуалног образовања”, најавио је председник ПКС.

Чадеж је објаснио да није идеја да се цео систем школства замени дуалним образовањем, већ се иде ка томе да се развије нови сервис стручног образовања који ће се реализовати и у школама и у компанијама.

При томе, каже, кренуће се са профилима за које постоји највече интересовање и који су истовремено најпотребнији привреди.

Чадеж изражава очекивање да ће од школске године 2017/18. почети пуна примена новог стручног образовања.

„Један од великих изазова са којима се послодавци суочавају је неатрактивност производно-техничких занимања, на шта указују уписне статистике по којима се број ђака за ова занимања смањује из године у годину”, каже Чадеж.

За пролеће најављује велику промотивну кампању намењену ученицима и њиховиим родитељима током које ће компаније отворити своја врата, како би ђаке упознале са различитим производним пословима и занимањима пре него што донесу одлуку о будућем позиву.

(Танјуг/Политика)

 

One Comment

 1. Дон Кихотица од Србије каже:

  Просвета је сурово силована и раније а по свему судећи тек се спремају баханалије силовања просвете имајући у виду измена Закона о основама система образовања и васпитања и практично укидања (или маргинализације) Националног просветног савета.
  Чула жаба да се кују коњи па и наш премијер чуо за дуално образовање па наредио да се оно у његовој приватној прћији званој Србија примени.
  Чиста импровизација без икаквих шанси да то заживи јер су припреме за тај концепт веома сложене и пре свега потребан је потпуно другачији привредни/пословни амбијент.
  Да не причамо о непоштовању системски докумената, стратегија, закона итд. Па неће ваљда Њ.Е. премијер Србије да се држи закона као пијан плота?
  А просветни радници и синдикати просветара ћуте или ако нешто кажу то је усаглашено са званичним представницима власти који морају да бране мисао и вољу Њ.Е. премијера Србије Александра Вучића I.
  Јадно од просветара а од предсатавника власти очекивано јер се они понашају онолико колико им друга страна (просветари дозволи). Значи да можемо очекивати крајње осионо и безобнзирно понашање.
  Просвета ће тек бити сурово силована и то у разним (креативним) позама.

Top