Home >> Друштво,Синдикат,Упис >> ДА ЛИ ЈЕ МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ЗА НЕШТО ОДГОВОРАН?

  • Форум
  • Коментари су искључени на ДА ЛИ ЈЕ МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ЗА НЕШТО ОДГОВОРАН?

Поводом текста у „Блицу“, 2. Јула 2013: Odgovor “Blica” na reagovanje Žarka Obradovića: Ministar se brani neistinama,

Из текста од 1. Јула:

Obradović tvrdi da nije odgovoran za propuste

 

 

ДА ЛИ ЈЕ МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ЗА НЕШТО ОДГОВОРАН?

Директорка школе запослила преко 30 нових људи, а министар није одговоран!

 

Форум београдских гимназија (ФБГ) је прошле године упозорио јавност да постоји корупција у запошљавању у просвети и да се радна места плаћају и до 7.000 евра. То је изазвало реакцију јавности. Министар просвете је тада јавно негирао ту појаву и тражио да ФБГ „докаже своје тврдње и да поименце наведе оне који су куповали/продавали радна места“. Министар је такође упутио МУП-у кривичну пријаву против ФБГ-а „због узбуњивања јавности“, због које је председник ФБГ-а ишао на информативни разговор.

Министарство просвете до тада је крило информацију да је имало око 100 пријава у вези куповине радних места. Управо тврдња ФБГ-а га је натерала да то објави, а данас министар, мислећи на ФБГ, изјављује да: „Predstavnik jednog sindikata je izašao u javnost sa tim podacima, a kada smo ga javno pozvali da te informacije podeli sa tužilaštvom, odgovora nije bilo“,

То све није било довољно да министар помисли да је Министарство одговорно за „газдовање“ радним местима у просвети, тј. у основним и средњим школама, у којима ради 108.000 запослених.

Министар просвете свакако зна да се брани. Чини му се да је уверио јавност да није одговоран ни за фијаско мале матуре. Имаће он одговор и изговор и на питање зашто је за последњих 5 година, од како је он министар, запослено преко 3.000 нових наставника, иако је требало учинити управо обрнуто: ослободити школски систем неколико хиљада сувишних наставника.

Указивали смо на све сумњиве случајеве корупције приликом запошљавања, а највише на злоупотребу листи вишкова и мањкова запослених, које воде школске управе и преко којих се врши запошљавање нових радника.

Између осталог, указали смо на случај Четрнаесте београдске гимназије, чија је директорка за 4 године запослила преко 30 нових људи, од којих су многи из њеног родног града.

 

ЗАР ТО НИЈЕ КОРУПЦИЈА, КАДА ДИРЕКТОР ШКОЛЕ ЗАПОШЉАВА СВОЈЕ ЗЕМЉАКЕ? ИМА ЛИ МЕСТА И ЗА ИСПИТИВАЊЕ ЛУКРАТИВНИХ МОТИВА? ДА ЛИ ТО ИМА ВЕЗЕ СА НАЈСКУПЉИМ ЕКСКУРЗИЈАМА, ОД КОЈИХ ДОТИЧНА ДИРЕКТОРКА УЗИМА 5 МЕСЕЧНИХ ПЛАТА? ДА ЛИ УЗИМА И ПРОВИЗИЈУ? ДА ЛИ ТО СВЕ ИМА ВЕЗЕ СА НЕЗАКОНИТИМ УПИСОМ „ПОСЛЕ УПИСА“ У ТОЈ ШКОЛИ, ПО НАЛОЗИМА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ?

Одговор инспекције Министарства просвете је био негативан. ОНА НИЈЕ НАШЛА ДОКАЗЕ, ни за запошљавање, ни за упис, ни за екскурзије.

Министар ће опет рећи да ФБГ треба да поднесе доказе ДА ЈЕ ДИРЕКТОРКА ЗАПОШЉАВАЛА СВОЈЕ ЗЕМЉАКЕ, ДА ЈЕ НЕЗАКОНИТО УПИСИВАЛА УЧЕНИКЕ И ДА ЈЕ НЕЗАКОНИТО УЗИМАЛА НОВАЦ ОД ЕКСКУРЗИЈА (па ваљда је довољно што је пријавио), као и да он не осећа нити сноси кривицу ни за то.

А директорка није могла да запошљава нове људе без сагласности Школске управе Београд, за чији рад одговара лично министар просвете.

Top