Home >> Друштво,Образовање >> Црква бесна на Вербића

patrijarsija

 

Од њега се ништа друго није ни очекивало!

 

Предлог министра просвете Срђана Вербића да се обавезни изборни предмети веронаука и грађанско васпитање потпуно избаце из средње школе, а у основној изучавају свега четири, а не осам година као што је сада случај, наишао је на оштри одговор Српске православне цркве.

Из СПЦ поручују министру да нема апсолутно никакве везе ни са вером ни са црквом и да је недостојан своје функције!

На предлог првог човека српске просвете да се предмет који се изучава последњих 12 година у будућности готово избаци, уследио је жесток одговор Цркве. То и не чуди када је само који месец раније патријарх српски Иринеј рекао да би било добро да веронаука уместо изборног постане обавезан предмет у школама!

Координатор за веронауку испред СПЦ и професор на предмету Педагогија на Богословском факултету отац Драгомир Сандо каже да од Вербића ништа друго није ни очекивао.

– То је паушална процена човека за кога је очигледно да нема апсолутно никакве везе ни са Црквом, ни са вером, ни са нацијом. Али од тог човека, недостојног своје функције, ништа се друго није могло ни очекивати. Да је среће, предложио би да се увећа садашњи фонд часова, да деца имају најмање по два часа недељно, јер нам је у времену у ком живимо веће присуство веровауке у школама и више него неопходно.

Његов предлог не би пао на памет ниједном министру просвете у Европи. Погледајте само колико се веронаука изучава у Немачкој и Аустрији и како се министри просвете односе према томе. Тај Вербић се досад није никада одазвао позиву ни на једну црквену свечаност коју смо правили на Богословском факултету, чиме је јасно показао свој став према Цркви, али то није толико било ни битно до овог сада, када је својим предлогом директно атаковао на нешто што је нама од виталног значаја – не скривајући разочарање каже отац Драгослав. СПЦ подсећа и да веронауку похађа око 500.000 ученика.

Подсетимо, Вербић је пре неколико дана на седници Националног просветног савета (НПС) рекао да су веронаука и грађанско уведени пре 15 година, али да “никада није урађена озбиљна анализа ефеката наставе тих предмета”, те да требало да се број часова обавезних изборих предмета смањи и да се не изучавају свих 12 разреда основне и средње школе него четири.

 

Мало је четири године

 

Председник Форума средњих и стручних школа Милорад Антић оцењује да би за децу било најбоље да се веронаука изучава од трећег основне до првог разреда средње школе.

– Деца у првом и другом основне не могу много тога да разумеју, превише су мали. Министар је изнео предлог и струка треба да дефинитивни став. Моје мишљење је да треба да се смањи број година колико се изучава, али не колико је предложио Вербић – закључује Антић.

 

Шта је рекао патријарх

 

– Увођење веронауке у школе био је велики корак у корист васпитања наше деце, а пред садашњом државном влашћу стоји други корак – да се веронаука учини обавезним предметом и да се оцењује као некада – поручио је Иринеј, додајући да су децу наговарали да пређу на грађанско васпитање да неки наставници не би остали без посла.

(Извор: „Ало“)

 

Top