Home >> Ћирилица >> Ћирилица за популаризацију Интернета

Коментар ФБГ: За евентуални опстанак српске ћирилице у блиској и далекој будућности много више ће бити заслужни Бил Гејтс и Интернет него ми сами:

(Танјуг)

Ћирилица за популаризацију интернета

Са циљем да се интернет доспе до сваког становника на земљиној кугли уводе се техничке могућности да се то ради на језицима свих народа

БЕОГРАД – Директор Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) Ненад Маринковић изјавио је да се почетак слободне регистрације ћириличног .срб домена очекује пре новембра, а током лета радиће се на тестирању примене домена и изради софтвера за регистрацију.

Маринковић је подсетио да су органи РНИДС усвојили правилник о процедури регистровања ћириличног домена и ценовник, а сада се ради на софтверу и апликацији „који ће омогућити да пре краја године крене регистрација ћириличног домена“.

Према његовим речима, сада постоје две адресе – рнидс.срб и дидс.срб, које је регистровао сам РНИДС да би могао да тестира примену домена, како би она прошла без већих техничких проблема када крене слободна регистрација.

„Свако ко укуца на ћирилици те адресе, добиће стандардни садржај који добија и на латиници“, прецизирао је Маринковић.

Он је истакао да се, када крене регистрација, не очекује превелико интересовање, иако „постоји одређени круг људи, можда чак и већи него што се мисли у јавности, који преферирају ћирилицу и желе да користе ћирилични домен“.

Ми смо утврдили правилником и ценама да стимулишемо да сви корисници латиничног домена региструју и ћирилични домен, тако да мислим да ће временом бар половина власника латиничних домена користити и ћирилични, додао је Маринковић.

Он је указао да се земље одлучују да отварају интернет домене на свом националном писму зато што велики део становништва на свету не говори енглески језик, и не пише писмом енглеског алфабета, тако да се са циљем да се интернет популарише и да доспе до сваког становника на земљиној кугли уводе техничке и технолошке могућности да се то ради на језицима свих народа.

„Цео проблем је до сада био у технологији и када је то омогућено, онда су многе земље искористиле то право, најпре арапске, затим Русија… тако да сада има 35 поднетих захтева за домене на националном писму, 32 додељена домена на више од 30 језика, тако да је Србија међу првих 30 земаља која је обезбедила свој национални домен на свом писму“, додао је Маринковић.

Он је напоменуо да је Русија међу првима почела да користи ћирилични домен и она је направила најзначајнији корак јер има скоро милион регистрованих домена за период од скоро годину дана примене, па је у поређењу са три милиона домена на латиници за двадесетак година, то веома брз раст.

Кина такође доста ради на свом писму, али донекле постоји проблем техничке природе јер све интернет апликације још не подржавају сва та национална писма, рекао је Маринковић наводећи да, рецимо, „гугл“ подржава добар део писама, међутим многи други креатори садржаја на интернету не подржавају.

Због тога динамика пораста примене других писама на интернету, осим латинице, није још у оној брзини и сразмери колика је реално потреба с обзиром на број становника који не пишу латиничним писмом, објаснио је он.

„То је једноставно спор процес, а интернет је специфичан по томе што су процеси дуги и спори, али су трајни и неповратни“, додао је Маринковић.

Он је подсетио да је Србија 8. новембра прошле године добила ћирилични домен .срб као држава, онда је 3. маја РНИДС као организација добио подршку од Интернет корпорације за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) и од Владе Србије да буде управљач тим доменом, а сада се креира софтвер и процедура увођења ћириличног домена у праксу.

Top