Home >> ПКУ,Синдикат >> Централна радна група: Снежана Марковић смењена
Централна радна група: Снежана Марковић смењена

Показало се да раније оптужбе УСПРС на рачун осталих синдиката просвете нису биле оправдане

Снежана Марковић смењена је данас са места руководиоца Централне радне групе за распоређивање слободних радних места и технолошких вишкова

Одмах на почетку састанка, помоћница министра за средње образовање Снежана Марковић обавестила је присутне да она није више члан радне групе у својству председника, већ обичног члана (испред Министарства).

Разлог за смену Марковићке (ово је претпоставка ФБГ) је захтев три синдиката просвете (СРПС, СОС и ГСПРС Независност) министру просвете да она буде смењена, јер  је на претходним седницама форсирала премештање запослених из мањих у веће средине, омаловажавала синдикате, исказивала сумњу у њихову репрезентативност и позивала се на податке из ИС Доситеј, што је довело и до додатне забуне – које податке Министарство просвете уноси у Доситеј.

Нови председник Централне радне групе је Милош Благојевић, директор основне школе „Ј. Ј. Змај“ из Панчева и посебни саветник министра просвете.

На састанку је доминирала тема коју су још раније наметнула три синдиката просвете. Наиме, спорно је тумачење примене члана 6. ПКУ.

Ради се о појави учесталог преузимања (премештања) запослених из мањих средина у веће средине, на основу упута који су стизали директорима школа из Министарства просвете. Највећи број таквих случајева појавио се у Београду, а као најчешћи разлог за овакву миграцију наводи се „спајање породице“ (без прописане процедуре и без валидне пропратне документације).

Док су три синдиката и на данашњем састанку инсистирала на сузбијању ове нове појаве, тумачећи је као облик корупције, манипулацију и намештање радних места, представник четвртог синдиката (УСПРС) поновио је став да је таква појава оправдана и у складу са ПКУ.

На састанку је ипак закључено да је примена члана 6 ПКУ могућа тек пошто буду исцрпљене могућности из члана 5. ПКУ. То значи да предност приликом преузимања имају све друге категорије радника са непуном нормом.

Самим тим, директори појединих школа у оваквим ситуацијама убудуће НИСУ ДУЖНИ да поступају по евентуалним „налозима“, „препорукама“ и „претњама“ , нити да примају на посао овакве „случајеве“.

Резултати овог састанка разрешили су и неке дилеме око ставова три синдиката са једне стране, и УСПРС са друге стране.

УСПРС, тј. неки њени представници, тврде у последње време да остали синдикати, захтевом за смену Снежане Марковић („која је одлично радила“), уствари руше рад Централне радне групе и читаву рационализацију, а да три синдиката просвете „спречавају легитимну миграцију“ запослених из мањих средина у Београд, Нови Сад и Крагујевац.

Испоставило се да министар такође (као и три синдиката) мисли да Снежана Марковић није добро радила свој посао председника радне групе, па је на то место поставио свог посебног саветника, али не да би се рушио рад Радне групе него да би она радила боље него до сада.

13Comments

 1. Svitac каже:

  Samo se stalno zaborvlja da član 6 PKU ne obavezuje direktore da prime radnike.
  Ove godine je navala bila baš po tom članu. U Školskoj upravi su im rekli da je SAD idealno vreme za rešavanje takvih pitanja. A vi sad gledajte gde je zec.

  • Profesor каже:

   Ко Вама то каже да члан 6. ПКУ не обавезује да школа прими запосленог? Да ли га обавезује да на том месту држи радника на одређено (чак некада и нестручног)? Оваквим тумачењем даје се могућност да особе које година путује не могу да се приближе, да би се „мамини и татини“ синови и ћерке који су завршили факултете запослили у градске школе, да се не би мучили да путују. Срамота!

 2. Neko iz mase каже:

  A zašto onda ministar traži spisak direktora koji nisu postupili po preporuci za premeštanje radnika koji imaju 100%, prosleđuje raznoraznim inspekcijama i preti? Taj član kaže „sporazumno preuzimanje je moguće ako se sve tri strane slažu“, otprilike, a ko odbije ima brdo glavobolja. Po logici, PREPORUKA nije obavezujuća. A kod nas se sve radi nakaradno. Tačno je da se mestima manipuliše, često i radne grupe na osnovu ličnih afiniteta i ranijih animoziteta (ne)raspoređuju radnike kako reše.

  • Svitac каже:

   Član 5 PKU je obavezujući, ali i tada direktor bira između više kandidata.
   Član 6 PKU nije obavezujući, posebno zbog toga što kaže ako se slože sve tri strane. Ne vidim zašto bi se složio direktor koji treba da primi radnika koga nikad nije video niti ima pojma kako radi.

   Po vašem mišljenju, profesore, na to mesto treba primiti nekog, ko nije rođen i nikad nije živeo u Beogradu, samo zbog toga da ne bismo primili nekog ko je rođen, završio fakultet u bg i živi u bg. Smešno.

 3. Profesor каже:

  Ako su svi tehnološki viškovi zbrinuti, ne postoji nikakvo ograničenje, niti zabrana da se vrši premeštanje. Ako neko godina npr. 10 ili 20 godina radi na selo ili putuje do neko mesto,a postoji mesto u grad, treba mu pružiti priliku ako su tehnološki viškovi zbrinuti da se pomeri.

  • admin каже:

   Чак и ако се примењује члан 6 ПКУ, могу се премештати само вишкови или непуне норме, али НИКАКО колеге са 100% нормом!! Разлог је да у садашњем ЗОСОВ-у не постоји таква могућност, изузев у случају да две школе размењују два радника.

  • N A S T A V N I K каже:

   Kolega slažem se sa Vama. Ako je iscrpljen čl.5 PKU tj. preuzeti svi tehnološki viškovi i dopunjena norma nastavnicima sa nepunom normom u zakonskim okvirima može se i mora primenjivati i čl.6 PKU u protivnom direktori krše zakon. U praksi se dešava da su direktori na određeno vreme zaposlili radnike, verovatno obećali zapslenje za stalno. Obnavljali istim ljudima ugovore godinama unazad i sada kada je Dositej prikazao takva radna mesta kao slobodne norme protive se preuzimanju radnika koji imaju status na neodređeno vreme tj. za stalno. Treba smeniti sve direktore koji se ne pridržavaju zakona i PKU i koji škole tretiraju kao lične prćije.

 4. Svaka cast каже:

  Svaka vam cast sinidkati. Tako se to radi. Sneyana se najnesposobniji pomocnik za srednje do sada. Sta je yradila za nas? Samo prica. bolje reci trtlja i trci pred rudu. Nijednu akciju nije isplanirala, napravila strategiju pa onda izasla u javnost. Prvo istrtlja medijima a onda bi da resava. Djuru Strugara je htela da zatvori iako to nije njena nadleznost. Pitala sam se da li ce neko tu zenu zaustaviti u njenim suludim idejama.

  • Svitac каже:

   Nastavniče, ako govorite o Zakonu onda biste morali znati da u Zakonu ne postoji član koji dozvoljava prelazak iz jedne u drugu školu.
   PKU nije ZAKON. I, kao što rekoh, član 6 nije obavezujući.

  • Devojka sa koncerta каже:

   Ovaj komentar je za svaku osudu, gospodine/gospođo „Svaka Čast“. Svako ko iole malo poznaje gospođu Snežanu Marković, zna zasigurno njene kvalitete i ceni njen rad kako u školi sa učenicima tako i u Ministarstvu. Na žalost, njene ideje i rad uvideće svi kasnije. Ovo je Srbija, koja na žalost ne ceni prave vrednosti. Vreme će pokazati.

 5. admin каже:

  Прорадили УСПРС ботови!

 6. kolega каже:

  Smenjena je jer joj se sprema smena sa funkcije, a ne zato sto vas ministar zarezuje.

 7. NA ŽELJANU NISTE SMELI каже:

  Aha ha, koja ste vi mafija. A sto ne smeniste Željanu prošle godine. Niste smeli gde je tvrdo, nego tamo gde puca vi dodatno tucete. bezobrayluk.

Top