Home >> Друштво >> Чаробњак просвете

Чаробњак просвете

„КутакНет“:

Упознајте Предрага Вукосављевића, наставника из Обреновца који је прави чаробњак просвете

У Обреновцу постоји једно лепо место – Основна школа „Посавски партизани“ у којој ради наставник ког деца воле иако предаје математику и информатику. Предраг Вукосављевић се не труди само да им пренесе знање, већ децу уважава и мотивише да постану добри и вредни људи.

predrag 2

Он је један од оних који се не хвале, о њему нисте чули иако заслужује много више места у јавности и дечјим срцима од било ког просветара који блати своју професију. А о њима сте охохооо… толико тога чули.

Зато је у акцији „Чаробњаци просвете“, коју започињемо заједно са Драганом Гагом Јанковић, мамом Алексе Јанковића, он први наставник о ком пишемо. Један од оних које смо заборавили под налетом ружних примера. Предраг је један од оних, којих срећом има још, а којима ништа не може засенити љубав и преданост деци. Он је, на пример, уређивао школски сајт где је цео тим школе активно учествовао у дизајну кроз истраживачки рад.

Ученике води на Сајам књига, одвео их је да обиђу РТС, заједно са децом је окречио целу школу, заједно су направили математичке степенице, а разломке уче тако што им наручи пицу.

Предраг Вукосављевић као наставник математике и информатике ради четири године у ОШ „Посавски партизани“ у Обреновцу. Тренутно је на мастер студијама из области „Информациони системи и математика“. Редовно одлази на стручна усавршавања, научне скупове, семинаре, проучава напредне технологије роботике и програмирања јер жели да их прилагоди ученицима.

Лична професионална филозофија

predrag 1

„Када подучавам и припремам наставне материјале за ученике, користим различите методе и технике примерене предмету математика и информатика и рачунарство и ученицима којима предајем. Посебно истичем и помажем ученицима који раде по ИОП-у. Трудим се да прилагодим темпо рада и задатке различитим образовним потребама и могућностима ученика. У раду наводим ученике да поред дате литературе, школског материјала и ресурса користе и савремене веб технологије (решавање тестова на Е-збирци), коришћење софтвера „Геогебра“ како бих их подстакао и мотивисао на додатни, допунски рад и предмет који предајем максимално учиним занимљивим и вољеним.

У циљу прилагођавања градива ученицима садржаје наставног предмета повезујем са примерима из свакодневног живота.

Наставу обогаћујем искуствима стеченим кроз различите облике стручног усавршавања.

Активно учествујем у раду тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, водим активно филмску секцију која је добитник бројних награда за своје филмове које су кроз едукацију у техничким областима и уметности креирали ђаци. Циљ ми је да филмска секција школе буде препозната широј јавности и другим образовним институцијама као значајан вид образовања деце кроз техничке науке и уметност.“

Шта је добар наставник?

predrag 5

Предраг се труди да ученицима пренесе и знање које ће им користити у даљем животу и сматра да доброг наставника карактеришу и многе друге важне особине. Како он каже, добар наставник: воли свој посао, поштује личност и различитост сваког ученика, личним примером учи децу да буду добри људи, професионално подучава, унапређује своја знања, подстиче развој мишљења ученика, флексибилан је, добро је организован,креативан је, тимски је играч, инспирише.

– Нисам од наставника који мисле да је њихов рад на часу савршен, али верујем да добрим приступом, знањем и потенцирањем лепог понашања, слушања на часу и одређене дозе креативности може да се утиче на правилан развој и стицање знања код деце посебно када су природне науке у питању – каже он.

Не морате се удубљивати у његову методологију. Погледајте фотографије и лица деце са којом ради. То је више него довољно. И не, он није јединствен случај у Србији. Много је наставника попут Предрага. Оних због којих образовање није изгубило битку.

Дан је управо постао лепши, зар не?

Top