Home >> Друштво >> БРУКА „Исписали су ми сина због сметњи у развоју“

  • Коментари су искључени на БРУКА „Исписали су ми сина због сметњи у развоју“
БРУКА „Исписали су ми сина због сметњи у развоју“

Мајка пријавила школу просветној инспекцији због дискриминације

Јелена Гавриловић, мајка ђака са потешкоћама у развоју, оптужује руководство Основне школе „Николај Велимировић“ у Шапцу за дискриминацију.
Како каже, сина је уписала у ову школу још у јуну, а дан уочи поласка детета у први разред, из школе су је позвали на разговор, где су, како тврди, све учинили да испише дете и пребаци га у другу школу.

Изостанак саосећања

Састанку су присуствовале директорка, њена заменица, педагог и специјални педагог школе.

– Мислила сам да ме зову да им дам неке додатне информације о детету, а онда је уследио шок. Директорка је отворила састанак реченицом: „Ви сте, нажалост, изабрали нашу школу“, а потом и питањем: „Да ли сте обезбедили личног пратиоца?“. Рекла сам да нисам и да то зависи од Центра за социјални рад. Иако терапеути сматрају да он може врло брзо да се осамостали и да му неће требати лични пратилац, рекла сам да им стојим на располагању, да ћу бити с њим док не добијемо пратиоца. Уследило је убеђивање да су им одељења пребукирана, да у тим условима не може да се ради у инклузији, да су учитељице пред крајем каријере, и препорука да упишем дете у другу школу. Било ми је јасно да оне не желе моје дете у њиховој школи – прича Јелена.

Како истиче, остатак дана провела је обилазећи школе у потрази за слободним местом. Пронашла га је у ОШ „Ната Јеличић“ где су их оберучке прихватили, иако је та школа најудаљенија од њиховог места становања.

– Још не могу да дођем себи, какво одсуство саосећања, како се помаже деци с развојним поремећајима и њиховим родитељима? Највише ме боли што нико није ни упознао моје дете и пружио му шансу – огорчена је Јелена која је поднела и приговор просветној инспекцији.

Директорка: Не терамо децу ни да се упишу ни да се испишу

Весна Живановић, директорка ОШ „Николај Велимировић“, није желела да разговара о упису детета Јелене Гавриловић.

– Никада ниједно дете нисмо терали ни да се упише нити да се испише из школе, само толико ћу вам рећи – рекла је директорка.

Како „Блиц“ сазнаје, ова школа већ има ђаке који су у инклузији.

„Блиц“

Top