Home >> Друштво >> Брнабићева: Мораћемо да затворимо школе са једним или два ђака 

  • Коментари су искључени на Брнабићева: Мораћемо да затворимо школе са једним или два ђака 
Брнабићева: Мораћемо да затворимо школе са једним или два ђака 

Министарка на састанку са привредницима најавила и протесте синдиката

Проучавамо мрежу школа у Србији и мораћемо нажалост да затворимо оне у којима има један или два ученика, изјавила је вечерас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић на састанку са члановима Немачко-српске привредне коморе у Београду. Брнабићева је оценила да су за Србију кључне реформе у просвети, здравству и области социјалне заштите. Она је указала да ће реформе у просвети водити и смањењу броја наставника. Kао једну од новина Брнабићева је најавила увођење информационих технологија као обавезног предмета од петог разреда.

– У финалној фази је закон о платама у јавном сектору, укључујући здравство, просвету и социјалне службе. Обављен је први круг разговора са синдикатима, али нажалост неће бити могуће постићи сагласност са свима. Биће потребно донети политичку одлуку – оценила је Брнабићева и указала да су могући и протести појединих синдиката упркос преговорима.

Према њеним речима, у финалној фази је и закон о платама запослених у локалној самоуправи и она очекује да он буде донет убрзо после успостављања нове владе. Брнабићева сматра и да је број запослених у јавној администрацији у Србији довољно смањен и да сада само треба обезбедити да уштеде које су направљене постану трајне.

Председник Управног одбора Немачко српске привредне коморе Роналд Зелигер је поручио да чланице тог удружења верују у Србију и да сматрају да ствари иду у добром правцу. Он је подвукао значај увођења дуалног образовања у Србији истакавши да је то важно за будуће генерације.

(Данас)

Top