Home >> Окружење >> Бразил: против бежања са часова

САО ПАУЛО, 27. марта (Танјуг) – Несвакидашњим средствима власти у граду Виториа да Конквиста, на северозападу Бразила, намеравају да се боре против бежања са часова ђака у школама.

У питању су чипови-одашиљачи смештени у мајицама ђака, који треба да обавесте родитеље о томе да ли њихово дете иде у школу или је побегло са часа.

Шеф градске службе за образовање Кориолано Мораес, како преносе агенције, рекао је да је готово половина ђака између четири и 14 година опремљено новом мајицом, која је део школске униформе, и у којима се налази чип.

До краја године свих око 43.000 ђака јавних школа носиће ове мајице.

Чип, који је део такозване “паметне униформе”, шаље родитељима СМС поруку чим дете уђе у зграду школе. Та порука стиже и када дете још није стигло у школу, 20 минута после почетка наставе.

“Ваше дете још увек није у школи”, стоји у тој СМС поруци родитељима.

Многи родитељи, који доводе децу у школу не виде да ли им дете стварно улази у зграду, јер журе на посао, рекао је Мораес истакавши – “Увек су у чуду када чују колико им је дете бежало из школе”.

Према правилима, ако један ђак три пута бежи са часова родитељи морају да објасне зашто он то чини, а ако то не ураде укључују се аутоматски надлежне власти.

Град је у нову опрему инвестирао око 600.000 евра, а чипови су ушивени испод амблема школе, или манжетни, на којима пише „Образовање не мења свет, већ људе, а људи мењају свет”. Мајица, како је објашњено, може нормално да се пере и пегла, а да чип не буде оштећен.

Чип, како је објаснио Мораес, садржи и безбедносни систем који готово чини немогућим манипулацију.

Виториа да Конквиста је први град у Бразилу, а можда и целом свету, који користи овај систем, поносно тврди Мораес, додајући да постоји већ мноштво упита из читавог Бразила о овом систему.

Top