Home >> Друштво >> Братислав Југовић: Провера доктората

  • Коментари су искључени на Братислав Југовић: Провера доктората
Братислав Југовић: Провера доктората

Расте број доктора наука, смањује се сточни фонд

Сви се у Србији разумеју у фудбал и политику. Најмање се Срби хвале познавањем науке, не прикривајући да је теже успети у политици и фудбалу него стећи звање доктора наука.

Бити доктор наука – то је бар једноставно. Да би био доктор наука, довољно је да имаш краву и теле. Продаш краву и теле, и купиш звање доктора наука. Ако хоћеш да будеш само мастер, онда продаш само теле.

Крава ће у међувремену да отели још једно теле, па кад продаш то друго теле, онда можеш да купиш посао у јавном сектору, а да примаш плату факултетлије. У Србији последње две деценије се смањивао сточни фонд, али је растао број доктора наука. Дакле, смањио се број крава и телади по броју становника, али се увећао број доктора наука по броју становника.

Вреди поменути податак Националног савета за високо образовање, да је за 100 година (1905-2005) на шест државних универзитета у Србији докторирало 16.860 научника, а за 10 година (2005-2015) на 19 универзитета докторирало је 9.000 нових. Или, око три доктора наука на дан. Тешко је исправити проблем са којим се у претходном периоду више владајућих гарнитура није ухватило укоштац, али се на сваки начин мора стати на пут девалвирању највиших академских звања.

У последње време на тржишту је све мање крава и телади, али рогова колико хоћеш. Бесни су то „рогови“, јер мисле да имају цену, кад већ имају звање. Из шупљих глава, што не знају за стид и срамоту, ничу бесни рогови. Време у коме „рогови“ вреде колико теле и крава заједно не може довека да траје. То време трајаће, све док се у Скупштини не изгласа закон о пореклу доктората. Мора се знати да ли је неко прескупо платио докторат. Можда је неко за докторат дао две краве, два телета или стадо оваца. Нема смисла да докторат толико кошта. Хоћу рећи, нема смисла да бесни рогови толико скупо коштају. Па ваљда је теже да се крава два пута отели, него да будеш добар ђак, да поштено положиш око четрдесет испита и да преданим научноистраживачким радом стекнеш звање доктора наука. Зато је спас за „српски сточни фонд“ да се уведе „закон о пореклу доктората“. Кад се уведе овај закон, сазнаћемо и која је реална вредност „рогатих“.

Братислав Југовић, потпредседник Покрета социјалиста

(„Новости“)

Top