Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Брајковић: Звоно ће два пута звонити

 

 

„ДАНАС“:

Министар просвете Срђан Вербић имао је 17 дана да нас позове на преговоре, али то није урадио. Ово је други пут да нас зове на наставак преговора у дану када смо заказали конференцију за новинаре поводом штрајка. Синдикати просветних радника сигурно неће одустати од штрајка, који у школама почиње од понедељка – изјавио је за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, коментаришући позив министра просвете да данас наставе разговоре.

 

Не одустајемо од захтева

 

Штрајк са скраћеним часовима на 30 минута сигурно ће почети без обзира на исход данашњег сусрета са министром Вербићем. Синдикати понављају да неће одустати од захтева да образовање буде изузето од смањења плата за 10 одсто, да се уведу јединствени платни разреди за цео јавни сектор, као и да хитно почну преговори о посебном колективном уговору, јер важећи истиче крајем јануара. Подсећају да им је неприхватљиво образложење министарке Кори Удовички да ће закон о платним разредима бити донет до пролећа 2015, али да ће почети да се примењује тек за две године.

На питање како ће од понедељка изгледати настава у школама у којима не буду протестовали сви запослени, Слободан Брајковић каже да ће звоно два пута звонити – за оне који ће часове држати по 30 минута, а потом за наставнике који не буду штрајковали. Брајковић истиче да наставници који се одлуче за протест неће бити на губитку.

 

Часови од 30 минута

 

– Када сте у законском штрајку часови трају по 30 минута, а Министарство просвете нема основа да доведе неког другог на ваше место да одржи тих 15 минута. Наставници неће бити угрожени чак и ако им плата буде смањена, јер ће они тај новац добити када часове надокнаде. Директори не могу да воде дисциплински поступак против запослених који штрајкују по закону – истиче Брајковић.

У Министарству просвете нису желели да одговоре на питање Данаса да ли министар има нову понуду за представнике синдиката просветара.

Top