Home >> Друштво >> Босански језик излази из моде

  • Коментари су искључени на Босански језик излази из моде
Босански језик излази из моде

Смањено интересовање ученика за наставу на матерњем језику

МАЛУ матуру ученици ће ове године полагати на још једном језику – босанском. Требало би да их буде 1.532 у целој Србији, јер управо толико осмака целокупну наставу похађа на том језику. Ово је прва школска година у којој се на овом мањинском језику учи у свим разредима, а подаци показују пад интересовања за целовиту наставу на матерњем језику међу бошњачким ученицима.

Прве године, када је језик уведен на све часове, за њега се определило 1.606 првака, према подацима Бошњачког националног већа. Та генерација, која је сада четврти разред, “нарасла” је на 1.765 ученика. Следеће генерације, међутим, биле су мање бројне, па садашњих ученика трећег разреда има 1.582, другог 1.599, док је првака тек 1.458.

Слично је и са старијим разредима, где је настава пре четири године почела прво у петом разреду, па је додаван по један разред, да би од ове године сви узрасти имали часове на босанском. Осмака у целој Србији, према подацима Министарства просвете, има 1.532, седмака 1.607, у шестом разреду их је 1.545, а у петом тек 1.314. Истим подацима располаже и Канцеларија за људска и мањинска права, као и Босанско национално веће.

У ОШ “Братство” у Новом Пазару, од 1.700 ученика, њих скоро 70 одсто су Бошњаци, али их тек 50 учи на матерњем језику. Значајно је смањено интересовање за мањинску наставу и у ОШ “Стефан Немања” у истом граду.

– У неким школама интересовање јесте мање, али се у другима повећава. Има школа где су отворена и по два одељења више него пре. Проблема има доста, па и опструкција – каже, за “Новости”, Есад Џуџо, потпредседник БНВ задужен за образовање.

Иако су подаци из појединачних школа другачији, Џуџо тврди да чак 62,4 одсто свих ученика у Сјеници, Тутину и Новом Пазару учи на босанском.

Његов колега из БНВ Бајро Гегић каже да се тај број у појединим школама смањио, јер неки учитељи не желе да предају на босанском.

– Учитељи који предају на босанском имају два часа више у односу на колеге које држе наставу на српском. То су два часа српског језика као нематерњег. Због тога неки наставници опструишу, да не би имали додатне обавезе – објашњава Гегић.

У поменутој ОШ “Стефан Немања” у Новом Пазару, према подацима за прошлу годину, тек седморо ученика определило се за учење на босанском. У ОШ “Јован Јовановић Змај” било их је 15 у петом, и 21 у осмом разреду. А прве четири године,у “Стефан Немања” била су 24 првака која су учила на босанском, док их је у школи “Братство” било 51, а у “Ј. Ј. Змај” – 50.

Новаковићи из Београда прешли у ислам

Породица Новаковић из Београда прешла је у ислам, на обреду који је обављен у џемату Мелајске џамије у Новом Пазару. Како преносе локални медији, брачни пар Бојан и Наташа Новаковић са синовима Филипом и Огњеном шехадет су изговорили пред имамом Асмиром Црновршанином.

Прелазак на ислам обављен је у петак увече пред сведоцима и имамом Мелајске џамије. Бојан и Наташа су након прихватања нове вере узели муслиманска имена Исмаил и Едина, док су деца добила имена Есад и Хамза.

Имам Црновршанин том приликом је истакао “да ово није први случај”, као и да се и нада “да ће бити много више оних који прихватају ову веру и налазе уточиште у њој”. Након прихватања ислама уследило је и шеријатско венчање овог брачног пара.

(Новости, В.Н.)

 

Top