Home >> Образовање >> Блог, Твитер и Фејсбук у настави

ПРОСВЕТАРИ СЕ ОЗБИЉНО ПРИПРЕМАЈУ

Јуче у нишком Регионалном центру подељени сертификати запосленима у просвети који су завршили семинар “Блог, Твитер и Фејсбук у настави”.

Друштвене мреже у Србији постале су веома популарне, а највећи број корисника ових мрежа јесу млади. Како они проводе по неколико сати дневно на Фејсбуку или неким другим друштвеним мрежама, то је подстакло професора информатике из Бора, Зорана Милојевића, да направи семинар о употреби друштвених мрежа у настави. Пројекат је покренут прошле године и већ је обучен велики број радника школа како да искористе популарност мрежа у настави. Полазници су били учитељи, библиотекари, наставници и професори свих предмета, али и велики број директора из целе Србије. На овај начин учење постаје интересантније ученицима, имају могућност да размене искуства са својим вршњацима, садржај постаје мултимедијални, развија се креативност у учењу и ученици имају могућност да уче у време кад им то највише одговара, онолико колико они желе. Поред свега, ученици сами осмишљавају облик наставних садржаја и истражују самостално одређене теме. Имајући у виду да је наш образовни систем тром, споро се актуелизује настава, онда је кроз овакав вид учења ученицима понуђено да одмах реагују на промене у друштву и природи, које су свакодневне, и да оне постану саставни део наставних садржаја.

Сви ови разлози били су довољни да се заинтересује велики број просветних радника за похађање овог семинара. Специфичност овог семинара била је та што су просветни радници седели код куће и преко интернета и посебног система учења названог “Мудл”, могли да прате излагање предавача, а онда да научено одмах и примене креирајући свој блог и профил на Фејсбуку и Твитеру. Све време рада имали су активну подршку модератора, који су им давали повратне информације и усмеравали их како да реализују садржаје кроз блог и како да тај садржај пласирају кроз друштвене мреже. За праћење овог семинара треабало је имати и одређено предзнање, али и континуитет у раду. Није било могућности да учесници семинара “преспавају” семинар и да добију сертификат о стеченој обуци. Тако су неки учесници остали без сертификата, што је веома ретко у организацији других семинара.

У препуној сали нишког Регионалног центра за професионални развој запослених, присутнима се обратио идејни творац овог пројекта, професор Зоран Милојевић, а присуствовала су још два члана овог тима, Марија Ђокић, професор музике из Новог Сада, и Радмила Николић, професор информатике из Земуна.

По речима Зорана Милојевића, на основу спроведеног истраживања, у Србији, од око 80 000 запослених наставника, не рачунајући професоре информатике, овај семинар могло је да прати само око 1 000 запослених у школама што је поражавујуће. Остали немају предзнање за овакав вид обуке.

На скупу је презентован и агрегатор блогова свих учесника семинара. За два месеца (октобар и новембар) направљено је око 500 нових блогова и сви они су разврстани по категоријама како би се лакше дошло до одређеног наставног садржаја. Овај агрегатор треба да послужи свим наставницима да искористе искуство колега и да и сами креирају своје наставне садржаје користећи алате које им нуди савремена технологија.

После презентације блогова наставника, професор Милојевић је одржао краће предавање  о заради на блогу. Као пример успешног рада блога поменуо је неке блогове који зарађују од рекламе. Такав пример су блогови “ДедаБор” и “Моје грне” на којима се већ ракламирају неке велике компаније.

Оно што се још могло чути јесу користи које добијају аутори блогова. Тако се могло чути да неки блогови имају велики број посетилаца што иницира велике компаније да се ту рекламирају, али неки блог може имати и велики утицај на окружење, па се касније аутор позива да држи предавања, да учествује на трибинама или да пише наменске текстове за велике компаније или за одређене медије.Три фактора, по речима Милојевића, за успешно трајање једног блога јесу садржај, садржај и садржај.

На крају су подељени сертификати успешним полазницима семинара из Алексинца, Ниша, Лесковца, Прокупља, Крушевца, Мерошине, Књажевца и других места.

Следећи овакав семинар одржаће се марта следеће године, а већ је пријављен велики број просветних радника.

На крају, свакако треба честитати свим успешним полазницима и похвалити ентузијазам Зорана Милојевића, Марије Ђокић и Радмиле Николић. Ово је само још један доказ да у Србији има много успешних и квалитетних просветних радника и да ће се о њиховом успешном раду тек чути у данима који долазе.

(Синдикат просветних радника Ниш)

Top