Home >> Друштво,Образовање,Упис >> БИА и полиција чувају матурске тестове

kovnica-Topcider

 

МУП задужен за обезбеђивање зграде Завода за израду новчаница, док ће припадници БИА дежурати унутра. – Мере обезбеђења на вишем нивоу него кад се штампају гласачки листићи

 

Пошто се из године у годину повећава број школа у којима се сумња у регуларност матурског испита, ове године су предвиђене још опсежније мере обезбеђења и ангажовано додатно људство, речено је на седници Националног просветног савета.

Државни секретар Министарства просвете Снежана Марковић, која је ове године и председник Уписне комисије, рекла је да је превише преписивања на матури, да је зато ангажовано додатно људство и новац како би завршни испит протекао регуларно.

– У Заводу за израду новчаница, у којем се штампају тестови, рекли су нам да је Министарство просвете предузело драстичније мере обезбеђења него кад се штампају гласачки листићи. У зграду неће моћи да уђе ни полиција, марице ће бити испред, а унутра је БИА – рекла је Марковићева.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања др Бранислав Ранђеловић, којег поједини медији представљају и као будућег министра просвете, истакао је да анализе показују да је основана сумња да се у многим школама завршни испит не спроводи регуларно, јер су резултати – неуобичајени.

На седници НПС се чуло и да су у појединим школама ђаци на тесту из математике успешнији него ученици Математичке гимназије.

Снежана Марковић је рекла да је било школа у којима су тестови исправљани и по 20 пута. И сваки пут је ученику додавано по пола бода или бод.

Због свега тога, екипе из Министарства просвете ће уочи матуре обићи све школе које су на списку „сумњивих”, а оне ће бити контролисане и током полагања завршног испита.

Председник НПС проф. др Александар Липковски сматра да је поражавајућа чињеница што има све више школа у којима се сумња у регуларност матурског испита и да би имена тих школа требало јавно објавити.

– Морал опада у друштву што се спроводи и на матури. НПС нема начина да санкционише такво понашање, али зато може Министарство просвете, које не користи све механизме које има на располагању. Једино што Национални просветни савет може јесте да апелује на наставнике и родитеље да се држе моралних начела – рекао је др Липковски, што су подржали и остали чланови НПС.

 

Одбројавање до 15. јуна

 

Тест из српског језика ђаци ће полагати у среду, 15. јуна, од девет до 11 часова. Будући средњошколци тест из математике полажу дан касније у истом термину, а 17. јуна на реду је комбиновани тест из више природних и друштвених предмета.

Тестови се полажу у школама, где ће 19. јуна на огласним таблама бити објављени и прелиминарни резултати. Након пријема жалби 24. јуна, очекује се објављивање коначних резултата, а 25. и 26. јуна предвиђено је попуњавање листе жеља за упис у средње школе. Коначан распоред по школама и образовним профилима биће објављен 4. јула, а упис ђака предвиђен је 5. и 6. јула.

Осим што ће се на испиту срести са непознатим задацима, за ову генерацију матураната новина је и увођење уписног прага за четворогодишње средње школе – биће потребно најмање 50 бодова. Свршени основци могу да стекну максимално 100 бодова. Вреднује се успех од шестог до осмог разреда (све петице доносе 70 поена), док савршено урађени тестови из српског језика, математике и комбинованог теста носе још 30 поена (10 по тесту). Лоша вест за талентоване ђаке је што више неће добијати додатне поене за освојену прву, другу или трећу награду на републичким и међународним такмичењима у осмом разреду, осим ако не уписују специјализоване школе.

(„Политика“)

 

Top