Home >> Синдикат,Штрајк >> „Бели мантили” започињу протест али не прете штрајком

  • Коментари су искључени на „Бели мантили” започињу протест али не прете штрајком
„Бели мантили” започињу протест али не прете штрајком

Незадовољни ниским платама и проблемима са интегрисаним информационим системом

Незадовољни ниским платама, проблемима које свакодневно имају са интегрисаним информационим системом заказивања прегледа пацијентима и још подугачком листом разлога, представници Синдиката лекара и фармацеута Србије су на конференцији на новинаре, најавили да отпочињу протест.

Они, између осталог траже да се основна плата лекара која сада износи 55,005 динара повећа најмање до основе плате судије ( од 74.590 до 89.508 динара), а што би одговарало платним разредима које припадају припадници обе ове професије.

Др Раде Панић, председник овог синдиката, истакао је да нико не жели да због њиховог протеста трпе пацијенти, јер како каже, здравствени систем би се урушио када би и само 10 одсто здравствених радника обуставило рад. Зато ће, уместо штрајка, организовати обраћања јавности како би указaли на проблеме са којима се суочавају, а о томе ће разговарати и са надлежнима у ресорном министарству.

Др Панић замера што се у Министарству здравља, како је рекао, у тајности пишу нови закони о здравственој заштити и здравственом осигурању, јер предлоге нацрта нису добили.

Међу захтевима овог синдиката је и да се дефинише максималан број пацијената по једном изабраном лекару, као и реалан број прегледа у току радног времена. Др Милица Николић Урошевић је казала да садашњих пет минута недовољно да се преглед лекара уради на квалитетан начин. Она тврди да директори лекаре често питају зашто су примили само 30, а не 50 пацијената у току смене, претећи им отказом и додајући да на бироу има много младих лекара, вољних да раде посао уместо њих.

Др Славица Софронић, задужена за домове здравља у овом синдикату поручила је да информациони систем заказивања прегледа није заживео и да највише проблема има када треба заказати преглед за који пацијенту није одређен термин. Тада пацијенти „лутају” , а бес и агресија се излије на изабране лекаре у домовима здравља.

(Политика)

Top