Home >> Синдикат >> Антић: Председник нема овлашћења да диже плате војсци

  • Коментари су искључени на Антић: Председник нема овлашћења да диже плате војсци
Антић: Председник нема овлашћења да диже плате војсци

Представници Војног синдиката сматрају да су најаве о драстичном повећању зарада чиста демагогија

Целе године слушамо приче о повећању примања и до сада се сваки пут испоставило да су нас лагали. Док не чујемо конкретно за колико процената ће бити увећана плата и датум када ће повећање ступити на снагу, свака прича о поправљању стандарда припадницима Војске Србије за нас је чиста демагогија – каже за Данас Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, реагујући на недавну изјаву министра одбране Александра Вулина да ће до краја године бити значајно повећане плате запосленима у сектору безбедности.

Постоји неколико показатеља због којих је Антић скептичан спрам најава министра одбране. Најпре, како истиче, Вулин је изјавио да је врховни командант ВС, другим речима председник Србије, наложио формирање Радне групе која би се бавила повећањем стандарда војника.

– Ми као представници репрезентативног синдиката немамо никакву информацију да је та радна група уопште и формирана. Уосталом, ми не видимо правну основу да председник оснује такву групу. Према прописима, председник државе командује војском, али није њен руководилац. Питање плата и евентуалног формирања радних група је у надлежности Владе и ресорног министра, а не председника државе – наводи Антић.

Додатни сигнал да је прича о повећању плата само политички маркетинг Антић види у односу Владе према Војном синдикату Србије.

– Ми смо Влади послали званичан захтев за отпочињање разговора о потписивању колективног уговора. Влада није одговорила на наш захтев, иако је на то обавезује Закон о раду. Колективним уговором би била уређена и питања примања и да постоји жеља да се то уради Влада би се одазвала нашем захтеву – каже Антић.

Министар одбране Александар Вулин пре два дана је изјавио да ће до краја године бити повећане плате припадницима војске, али и запосленима у сектору безбедности.

„До краја године очекујемо значајно повећање плате не само када су у питању припадници војске, већ и припадници читавог безбедносног сектора. По наређењу врховног команданта формирана је Радна група која се бавити решавањем свих проблема из области повећања квалитета стандарда наших припадника“, рекао је Вулин на телевизији Пинк. Значајна повећања раније ове године најавио је и Александар Вучић када је у својству премијера на Ускрс посетио војнике у касарни у Јакову.

Подсетимо, захтевајући поправљање материјалног положаја војника, Војни синдикат Србије је у сарадњи са Полицијским синдикатом Србије од краја новембра прошле године одржао шест протестних окупљања.

(Данас)

Top