Home >> Екскурзије >> „Ало“: Опет о екскурзијама

Коментар ФБГ: Чланак је „ћошкаст“ – написан збрда-здола, преписан од другог медија, пун испремештаних речи, са амбицијом да све каже – али изјаве председника ФБГ и начелника Републичке инспекције Министарства просвете су углавном пренете тачно: 

Uskoro izmene pravilnika o ekskurzijama za srednje škole

Samo maturanti idu u inostranstvo!

Četvrtak – 22.12.2011
Forum beogradskih gimnazija predložio je novi pravilnik o ekskurzijama u kojem se zahteva da do završne godine srednje škole učenici ne idu na putovanja u inostranstvo jer se to pretvorilo u šoping ture, umesto da budu fakultativni izleti.

 

Istovremeno, kako tvrde u Forumu, ovakvi aranžmani roditelje u Srbiji godišnje koštaju čak 18,9 miliona evra!
U predlogu takođe stoji da učenik koji je u prethodne dve školske godine kažnjen ukorom ne može ići na ekskurziju, osim ukoliko s njim na put ne krene roditelj, staratelj ili ovlašćena punoletna osoba.
– Učeničke ekskurzije u inostranstvo najveća su pljačka roditelja, koju organizuje Ministarstvo prosvete, direktori srednjih škola i neki povlašćeni profesori. Učenici treće i četvrte godine srednje škole na ekskurzije idu obavezno u inostranstvo, po receptu „što dalje – to skuplje“. Od 700 srednjih škola u Srbiji, njih 350 ide u inostranstvo. Ako iz svake škole pođe 150 učenika starijih razreda na šestodnevni put koji košta najmanje 360 evra, dolazimo do sume od 18,9 miliona evra, koje roditelji daju za takve aranžmane. Na taj način, roditelji amortizuju autobuski vozni park prevoznika, a učenici, umesto da na ekskurzijama uče, gluvare danima u autobusima – kaže za „Alo!“ prof. Miodrag Sokić, presednik Foruma beogradskih gimanzija, i dodaje da su to već „uhodane destinacije“ – Atina, Rim, Budimpešta i Prag, pa i Barselona, na koje odlazi 90 odsto učenika.

– Taj podatak govori da su te ture razrađene i da se na njima najviše zaradi. Jer, kada bi se učenicima ponudili manastiri Bugarske, stočni fond i privreda Bavarske ili delta Dunava, niko ne bi hteo da ide – kaže Sokić i dodaje da se dešava da je smeštaj za učenike skuplji u hotelima u Srbiji nego u inostranstvu.
– Kako je moguće da učenici borave dva dana na Paliću za 160 evra? Svako zna da je cena ovakvog aranžmana od 60 do 75 evra za dva dana, a ne 160, koliko učenici plaćaju – kaže Sokić. Prema novom predlogu pravilnika, roditelji ili staratelji učenika će direktno sa turističkom agencijom sklapati ugovore kako bi se izbegla odugovlačenje s naplatom, dok bi se direktor, odeljenske starešine i računovodstvo škole oslobodili dodatnih poslova i neprijatnosti. Ekskurzije prvog razreda mogle bi da traju do tri dana, a drugog i trećeg razreda do pet dana.

 

Ministarstvo: Saslušaćemo sve predloge!

Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, potvrdio je za „Alo!“ da će Ministarstvo prosvete saslušati sve predloge Foruma i roditelja učenika u vezi s promenom pravilnika o izvođenju eskurzija.
– Od 2006. godine smo tri puta menjali taj pravilnik, a u njegovoj izradi je učestvovalo čak sedam ministarstava. Sve primedbe koje dobijemo razmotrićemo i ako je potrebno ubacićemo ih u pravilnik. Poslednjom promenom je čak predviđemo da roditelji biraju komisiju koja bi odlučivala o izboru turističke agencije. U toj komisiji bi bili direktor škole i predstavnici roditelja. Čak ni direktor škole ne može da potpiše ugovor sa agencijom ako komisija ne da odobrenje jer ipak roditelji iz svog džepa plaćaju te ekskurzije – kaže za „Alo!“ Tmušić.

Top