Home >> Образовање >> Aлександар Марков и др Кисић Тепавчевић о почетку школске године

  • Форум
  • Коментари су искључени на Aлександар Марков и др Кисић Тепавчевић о почетку школске године
Aлександар Марков и др Кисић Тепавчевић о почетку школске године

Гости Јутарњег програма Прве телевизије били су Александар Марков и др Дарија Кисић Тепавчевић. У теми јутра говорили су о почетку школске године.

Комплетан снимак гостовања можете погледати кликом овде.

Почетак септембра донео је и повратак деце у школе, а са тим и бојазан и поновној ескалацији епидемије Александар Марков из Форума београдких гимназија изјавио је да то удружење није променило став по питању повратка ђака у школе.

„Ми смо и даље истог става. Није решено питање наставника који су хронични болесници. Такође, видимо да се јављају појединачни случајеви. Поготово ме је изненадила изјава доктора Кона који је изразио бојазан за средњошколце. Школа није војска, тамо где ученици немају обавезе права се често злоупотребљавају“, изјавио је Александар Марков из Форума београдких гимназија.
Епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић сматра да је одлука о повратку деце у школе оправдана.

„Кратко и јасно, јесте. Имамо нови вирус на кога смо сви осетљиви или смо макар били на почетку. Исто тако, не знамо ништа о дужини трајања имунитета. Не препознаје сезону. Преноси се на најлакши начин. Имајући све те чињенице у виду, нико не зна колико ће овај вирус бити међу нама. Сазнања су се мењала временом, али оно што се није мењало јесте начин превенције“, поручила је Кисићева и додала да је упркос што је епидемиолошка ситауција у региону повољна то може брзо да се промени.

„Која је опција, да кажемо да ће бити школовање на даљину наредних година“, додаје Кисићева.

Марков додаје да казна у виду укора није довољна за ђаке који не носе маску.

„Пре више месеци причали смо о суспензији ученика због недисциплине. Тај предлог Форума се појавио пре епидемије и тада није узет у разматрање“, поручио је он.

Заменица директора Института „Батут“ говорила је и о потезима који ће се преузети услед јављања случајева инфекције у школама.

„Разликујемо епидемиолошку ситуацију у држави и ситуацију у школама. Неке државе са погоршањем епидемиолошке ситауције у земљи нису чекали да се то деси и у школама, него су их одмах затварале. Направљени су алгоритми поступања за различите ситуације. Мере су од тога да сви у разреду носе маску и када седе, као најблажа мера, до тога да се школа затвара“, закључила је Кисићева, али није егзактно објаснила ситуацију у којој долази до затварања образовних установа.

Извор: Б92

Top