Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Ако смо криви – дајте нам отказ!

 

 

Министарство просвете унапред пере руке од могућих последица штрајка

 

После најаве четири синдиката просвете да ће радикализовати штрајк у школама Србије, челници Министарства просвете се утркују да јавности „објасне“ како професори треба да штрајкују, а да се ништа не постигне и да никога не боли“.

 

Четири синдиката просвете најавила су радикализацију штрајка: једнодневну обуставу рада и знак питања на извођење оцена, пошто их Министарсво просвете и Министарство финансија већ недељама обмањују и договора нема.

Реакције министра Срђана Вербића и помоћнице министра Зоране Лужанин, које су наступиле одмах, јасно показују неспособност и ненамеру Министарства просвете да се било који суштински проблеми у просвети реше. Уместо да објасне јавности ко је крив што већ 20 дана нема помака у преговорима (можда су криви синдикати?), они објашњавају ко ће бити крив уколико се ђацима не закључе оцене на крају првог полугодишта.

Синдикатима је у протекле две деценије ово ко зна који штрајк по реду, и ко зна који министар и која помоћница министра по реду. Са друге стране, то се не може рећи за већ поменуте актуелне представнике просветних власти. Њима је ово тек први штрајк у просвети и зато не чуди што, у свом неискуству, прибегавају већ много пута виђеном лицемерју, уз додатак неумесних манипилација у комуникацији са медијима (што су чинили и њихови претходници).

Тако, министар просвете ће штрајкаче „предати правди и Закону“, а његова помоћница „не може ни да замисли јадну дечицу без ђачких књижица“!

Постављамо питање одговорности. Колика ће бити одговорност синдиката, а колика представника просветних власти, уколико дође до поремећаја школске године? Пристајемо: ако смо криви и има законског основа – дајте нам отказ. Али, ако је одговорност на министру просвете и његовим сарадницима – дајте њима отказ!

Уосталом, сви ми смо ту због ђака, а не ђаци због нас, зар не? Ако то важи за професоре, ваљда важи и за министра просвете и његове сараднике!

10Comments

 1. Deni каже:

  Prvo poruka samoproglašenom aci Prof.: ta ista deca koju učite u drugom razredu Osnovne škole znaju da se vlastite imenice pišu velikim slovom, a „da li“ piše odvojeno.
  Pa ako ste stvarno profesor bolje dajte otkaz, molim Vas.
  Poštovani prosvetari svih kategorija, privreda je u kolapsu odavno, a vi ste na budžetu. Hoćete li konačno shvatiti da deo tereta morate i vi podneti, dopalo se vama to ili ne. Za razliku od većine imate više nego dobre plate s obzirom na radne sate i slobodne dane u toku kalendarske godine.
  Malo objektivnosti nebi vam manjkalo.

  • Mimi каже:

   Ne bi se piše odvojeno, zar ne? Šta je sa vašom objektivnošću? Mislite li da je u redu da kafe kuvarice u NBS imaju veću platu od ljudi koji obrazuju i vaspitavaju đake? Ili je njihov doprinos veći, značajniji i shodno tome, mi svoju i vašu decu treba da podučavamo da od škole i znanja vajde nema?

  • Bojan каже:

   Sram Vas bilo Deni!
   Stidite se, takva demagogija i licemerje koje vi prosipate je i razlog kolapsa svega sto je nekad postojalo u ovoj „nasoj“ drzavi.
   Vi ste tipican „primerak“ mediokriteta koji o svemu imaju neko misljenje i sve znaju na svaku temu a u sustini nista ne znaju ni o cemu…
   Idite sad i referisete „vasem vodji“ kako ste i na ovoj temi odradili posao bota, bice „veliki Aca“ jako ponosan na Vas a mozda i dobijete neku nagradu od njegovih poltrona, mozda Vam Verbic uruci „godisnju nagradu za Najbota u domenu prosvetnih tema“…

 2. Dule каже:

  Kakav je lik ovaj „ministar“! Gde ih samo nalazi onaj Vucic.
  Koga ce on „predati pravdi“ i zasto? Sklanjajte ih da ih narod ne bi sklanjao.

 3. BANE каже:

  Ovaj čovek kao i gospodin VLADAR,treba da shvate da nastavnici rade zbog novca a ne iz UBEDJENJA,jer im ubedjenje NE plaća ni STRUJU ni VODU ni GREJANJE niti im izdržava porodicu!Boje je da su ŠKOLE zatvorili nego što su ljude oterali još uveću bedu,zbog godspode iz MMF-a-!!!!

  • звончица каже:

   Не лупај глупости, нису сви наставници у школи због новца, неки воле свој посао. Ту деца најбоље процене јер се види који наставник је дошао само да исприча лекцију, узме паре, окрене се и оде, а који наставник то ради из љубави.

 4. aca, prof. каже:

  Dali mi imamo Ministarstvo prosvete, ili Institut za fiziku, sve sami fizicari, matematicari,hemicari koji nisu ni krocili u ucionicu sem kada su bili djaci, dali cemo dobiti konacno ljude iz prakse bez bilo kojih titula dr , mr i slicno.

 5. moebius каже:

  Mislim da 30. decembra svi kolektivno treba da odemo na bolovanje.

 6. Анонимни каже:

  Bas uzivam u presipanju iz supljeg u prazno!

Top